VOICE: Radnici iz Indije tvrde da su ih kineski menadžeri iz Linglonga tukli i ucenjivali

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Jedanaest radnika iz Indije ispričali su za novosadski istraživački portal VOICE da su ih noćas napali kineski menadžeri iz kompanije Linglong u Zrenjaninu.

“Ljudi iz kompanije su loši. Tukli su nas”, kazali su radnici iz Indije.

Prema njihovim rečima, između 10 i 12 kineskih menadžera došlo je sa namerom da nateraju radnike da odmah napuste smeštaj i odu u Beograd, i da im ne isplate zaostali novac. Budući da su oni to odbili, došlo je do tuče u kojoj su kineski menadžeri fizički napali Indijce, a jednom radniku u Urgentnom centru konstatovane su lakše telesne povrede, piše VOICE.

Indijski radnici su kazali da još uvek nemaju pasoše, koje je im je rukovodstvo Linglonga oduzelo. Radnici su kazali da su tražili zaštitu policije i da im neko garantuje da će dobiti svoj novac i da će imati gde da budu smešteni naredna tri dana, jer im je odlazak planiran za 4. i 5. februar.

Nakon što su radnici u policiji dali izjavu, vraćeni su u smeštaj u objektu kombinata “Servo Mihalj” i do deportacije će imati policijsku zaštitu, navodi VOICE.

Aktivistkinja iz Zrenjanina Tara Rukeci Milivojević kazala je da je nešto posle ponoći dobila od vidno uplašenih indijskih radnika video snimke na kojima se vide kineski menadžeri koji galame na njih, te da onoga koji je pokušao da snimi šta se događa udaraju po ruci, ne bi li prestao sa snimanjem.

Takođe, radnici su joj prosledili i fotografije ruke jednog radnika na kojoj se vide masnice, a koju je VOICE objavio. Svih 11 radnika su potpisali pismo u kojem objašnjavaju šta se dogodilo i traže zaštitu policije jer se plaše poslodavaca.

“Radnici iz Indije zadužili su se po 3.500 dolara da bi jula 2022. došli u Srbiju. Plata im je bila 700 dolara mesečno za deset satu rada dnevno, šest dana nedeljno. Ostalo im je neisplaćeno 2.400 dolara, a posle jučerašnjeg petosatnog razgovora u policiji postigli su kompromisni dogovor sa Kinezima da im isplate 1.700 dolara”, piše VOICE.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x