VOICE: Zbog eksploatacije dunavskog peska u Sremu ugrožen riblji fond i stanište retkih ptica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Obala Starih i Novih Banovaca Foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

Organizacija za očuvanje prirode i životinja (OSNA) optužila je novosadsku firmu “Karin komerc MD” da je eksploatacijom peska i šljunka “uzrokovala ekocid zatrpavanjem bare Petrinci” u Starim Banovcima i upozorila da nove probleme može da izazove plan te firme da “bageruje” rečni nanos pokraj naselja Stari i Novi Banovci u Sremu.

“Mišljenja smo da će se aktivnostima kompanije Karin komerc nastaviti devastacija cele obale prema Banovcima. U prilog ovome ide i činjenica da je Karin komerc sistematski zatrpavao rečni Dunavac dužine 1,25 kilometara u Veterniku u periodu od 2016. do 2021., dok ga nije potpuno zatrpao i pretvorio u deponiju”, rekla je za portal VOICE Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA.

Ona smatra da su duž cele obale ugrožena prava lokalnog stanovništva, pogotovo onih čije se kuće nalaze na samoj lesnoj zaravni, te da je ugrožen i biodiverzitet zaštićenog područja, “o čemu nadležne institucije ćute”.

“Karin komerc” planira da na lokaciji eksploatacionog polja kod Starih i Novih Banovaca, u komercijalne svrhe iskopa 108.543 kubnih metara materijala, tokom ove i naredne godine.

Predrag Skerletović, jedan od pet preostalih registrovanih ribara na području Starih Banovaca, rekao je za VOICE da se uništava prirodan izvor hrane zarad privatnih interesa.

“Mi sada nemamo ni rep od ribe. Kada je Karin komerc zatrpao jedan od dva ulaza na baru Petrinci, koja je bila prirodno mrestilište riba, voda je prestala da kruži, da dobija kiseonik i to je sad bukvalno ‘mrtvo more’. Uz to, raste temperatura vode i mlađ tu ne može da opstane”, objašnjava Skerletović.

Stav OSNA je da se na ovoj lokaciji krši Zakon o vodama, Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i Zakon o zaštiti prirode.

S tim u vezi Vesna Jakovljević je navela da se šljunkara nalazi u prostornom obuhvatu IBA, međunarodno značajnom području za ptice (International Bird Areas), “Dunavski lesni odsek”, ekološki značajnog područja “Fruška gora i Koviljski rit”, kao i na području ekološkog koridora reke Dunav.

“Karin komerc” je Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i životnu sredinu podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

OSNA je podnela primedbe na zahtev Karin komerca za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

“Smatramo da su prethodnim odlukama Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajanski zavod za zaštitu prirode, doprineli da se degradira ovako važno riparijalno područje koje treba da uživa zaštitu kao deo geonasleđa Srbije i kao stanište retkih i zaštićenih vrsta ptica”, rekla je Jakovljević.

Do zaključenja teksta Karin komerc MD nije poslao odgovore na postavljena pitanja redakciji VOICE.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x