Vojni sindikat: Sistem odbrane talac generala koji nemaju šta da rade kod kuće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Predsednik Vojnog sinidata Srbije Novica Antić izjavio je danas da je Ministarstvo odbrane predložilo izmene zakona o vojsci čijih je “90 odsto odredbi loše i u direktnoj suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim standardima radnog prava”.

“One ne rešavaju nijedan bitan problem u vojsci, a stvaraju nove. Ukoliko bi ovakve izmene zakona prošle, siguran sam da bi još više ljudi napustilo vojsku”, rekao je Antić, u intervjuu za list Danas.

On je, govoreći o pojedinim odredbama, rekao i da je “sistem odbrane postao talac pojedinih generala koji nemaju šta da rade kod kuće i koji nisu spremni da se odreknu privilegija na koje su navikli”.

“Rukovodećem kadru u vojsci se ne ide u penziju i oni (ministarstvo odbrane) bi da promene zakon ne bi li im se izašlo u susret. Međutim, na taj način se uzurpiraju važne visoke funkcije u vojsci zarad ličnih ambicija, a mladi kadrovi se lišavaju mogućnosti napretka”, rekao je Antić.

Na konstataciju da je ovaj sindikat pisao ministru odbrane Milošu Vučeviću, on je rekao da se “uzdaju u to da je on advokat i da kao pravnik zna da ne sme da potpiše zakon koji krši Ustav i međunarodne konvencije”.

“Ipak, ukoliko potpiše, obratićemo se međunarodnim institucijama, Venecijanskoj komisiji i Evromilu, krovnoj organizaciji vojnih sindikata čiji smo član. Obavestićemo skupštinske odbore, narodne poslanike, medije… Najzad, ako vidimo da i pored toga ide ka usvajanju, bićemo prinuđeni da se pridružimo građanima i protestvujemo protiv toga”, objasnio je Antić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x