Vojni sindikat Srbije: Od početka godine vojsku napustio 71 starešina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je danas da je, prema zvanično dostupnim podacima Ministarstva odbrane, od početka 2022. Vojsku Srbije napustilo 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno njih 19.

“Posebno zabrinjava činjenica, da više od polovine čine starešine do čina majora i da su u ovoj grupi četiri uglavnom mlada pilota”, naveli su iz tog sindikata.

Prema njihovim podacima, priliv kadra “već duže vreme ne može da sustigne odliv”, zbog sticanja prava na penziju i napuštanja službe profesionalnih pripadnika vojske, a to je, kako su naveli, “usled potpunog odsustva savesti i brige države o njima”.

“Od ove godine, potencijal priliva kadra u vojsku još je manji, jer je i najmladji kandidat koji je imao obavezu služenja vojnog roka, prestario za prijem u vojnu službu, u svojstvu profesionalnog vojnika”, piše u saopštenju.

Ocenili su da obuka koja se trenutno izvodi s vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka “više liči na obuku za rad u komunalnom preduzeću”.

“Njihove aktivnosti se nakon kraće osnovne pešadijske obuke uglavnim svode na metlanje i grabuljanje kasarnskog kruga i obavljanje čuvarske službe. Zbog ove činjenice, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u više od 90 odsto slučajeva, dožive razočarenje i posle poražavajućeg iskustva odustaju od ideje da se opredele za vojni poziv u svojstvu profesionalnih vojnika”, naveli su iz VSS.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x