Vojni sindikat Srbije: Starešine vojnicima traže lozinke za pristup privatnoj elektronskoj pošti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da im se deo profesionalnih pripadnika Vojske Srbije obratilo jer im pretpostavljene starešine “naredbodavno traže da im dostave podatke o ličnim privatnim imejl adresama, korisničkim imenima i pristupnim lozinkama za naloge elektronske pošte”.

Kako su naveli iz tog sindikata, obrazložeje vojnicima je da su ti podaci “potrebni za izvođenje onlajn obuke i nastave u vanradno vreme”.

Istakli su da su takvi zahtevi neosnovani i nezakoniti, pozivajući se na srpski Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i Konvencije UN i Evropsku socijalnu povelju, koje je Srbija ratifikovala i obavezna je da poštuje i primenjuje.

“Nijedan pripadnik Vojske Srbije nije dužan da bilo kome na strani poslodavca ustupi bilo koji lični podatak ako na to slobodno ne pristane, pri čemu je osoba koja traži bilo koji lični podatak, dužna da obrazloži za šta su mu podaci o nečijoj ličnosti potrebni i koji je za to pravni osnov”, navodi se u saopštenju.

Iz sindikata su dodali i da su vojnici koji su već dali svoje lične podatke starešinama “uvek mogu da ih opozovu, ukoliko posumnjaju da će oni biti zloupotrebljeni”.

“Podsećamo pripadnike Vojske Srbije, da ukoliko smatraju da im je poslodavac povredio pravo na privatnost ili zloupotrebio podatke o ličnosti, pritužbu mogu podneti Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, a Vojnom sindikatu Srbije, ukoliko su članovi, mogu se po ovom pitanju obratiti za pravnu pomoć”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x