Vojni sindikat Srbije: Tri ministarstva godinama opstruišu kolektivne ugovore u Vojsci Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da su tri ministarstva Vlade Srbije odgovorna za opstrukciju i sprečavanje njihovih brojnih kolektivnih prava iz radnog odnosa profesionalnih vojnika u poslednjih pet godina.

U saopštanju VSS je precizirao da su za opstrukciju kolektivnih ugovora sa pripadnicima vojske odgovorni Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za rad, zaopošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

“Jedini koji danas u javnom sektoru nemaju kolektivni ugovor, a već sedam godina imaju reprezentativni sindikat, jesu zaposleni u vojsci, odnosno u delatnosti odbrane”, navodi se u saopštenju VSS.

Prema navodima tog sindikata “katastrofalno loš, robovlasnički odnos države prema profesionalnim pripadnicima vojske, doveo je do toga da vojsku u poslednjih pet godina napusti njih preko 10.000”.

“Danas se očajnički, vojni piloti proizvode kroz šestomesečni kurs za rezervne oficire, u njihovoj četvrtoj deceniji života, dok je oni sa tek završenom pilotskom vojnom akademijom masovno napuštaju”, piše u saopštenju.

Istakli su da je zakonom odredjeno da kolektivni ugovor u ime zaposlenih zaključuje reprezentativni sindikati, ali da resorna ministarstva “opstruišu utvrdjivanje reprezentativnosti VSS”, da bi, kako su ocenili, sprečili pripadnike Vojske Srbije da zaključe kolektivni ugovor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x