Vojska Srbije obeležava svoj praznik, 23. april, prikaz vojnih sposobnosti u subotu u Batajnici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vojska Srbije
Podelite vest

Dan Vojske Srbije 23. april, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti, biće obeležen i prikazom vojnih sposobnosti “Granit 2023”, u subotu 22. aprila, na aerodromu u Batajnici.

Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije biće angažovano više od 5.000 pripadnika sistema odbrane oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

U letačkom delu programa nastupiće avioni “MiG-29”, “Orao” i “Lasta”, helikopteri “Mi-35”, “H-145M” i “Mi-17 a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi “FK-3” i “Pancir”.

Gradjani će moći da vide i modernizovani raketni sistemi “Kub”, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS i protivoklopni raketni sistemi “Kornet”.

Biće prikazan i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni višecevni bacač raketa “Oganj” kao i i oklopna borbena vozila “Lazar-3”, “Miloš” i “Hamer”.

Uz oklopni transporteri MRAP 6×6, tenkove T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, besposadna vozila “Mali Miloš”, biće prikazane i bespilotne letelice “CH-92” i “Pegaz”.

Kapije vojnog aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici biće otvorene u subotu za sve građane od 9.00 do 15.00, najavljeno je iz ministarstva odbrane.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobodjenje Srbije od Otomanske imperije.

Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije.

Kneževina Srbija je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x