Vraćena ukradena slika “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Slika "Blagoveštenski sabor", foto: YouTube Radio-televizija Vojvodine printscreen
Podelite vest

Nakon 29 godina od kada je ukradena iz depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, slika “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861” Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju iz Švajcarske.

Slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Slika je rađena tehnikom ulja na platnu, u dimenziji 122×192 centimetra.

“Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje”, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema njegovim rečima, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je. Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za muzej, tako i za našu zemlju.

Umetničko delo “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861” biće deo stalne muzejske postavke u Muzeju Vojvodine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x