Vranje: Počinje 18. Festival dokumentarnog filma “Dokument 22”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Promo
Podelite vest

Pod pokroviteljstvom Grada Vranja, a u organizaciji udruženja “Dokument 06” i pozorišta “Bora Stanković”, u sali pozorišta  u Vranju će od 15. do 17. decembra 2022. godine biti održan 18. međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2022”.

Čast da bude prikazan prve večeri  festivala “Dokument 2022” u 20 sati u sali pozorišta “Bora Stanković” u Vranju imaće dokumentarno ostvarenje producenta iz Niša Olivera Paunovića u režiji Vladimira Ristića. “To je Toma”.

Program festivala “Dokument 2022”

 “Zatvaranje”, režija: Igor M. Toholj (Srbija) 2021, 11 min.

Panajoti Janikis sa svojim roditeljima ima hotel na ostrvu Tasos. Već godinama oni teško rade tokom čitave turističke sezone, koja u Grčkoj traje dugo. Kraj je sezone, a jak ciklon po imenu Zorba pravi veliku štetu duž obala Atike i Peloponeza i porodica Janikis se pribojava posledica ako oluja koja se približava pogodi i njihovo priobalje. Grozničavo se pripremaju, sklanjaju mobilijar sa plaže i bazena, sređuju restoran, prate izveštaje medija u nadi da ih nevreme ipak neće tako strašno pogoditi. Posle jedne olujne noći, dolazi mirno jutro…

“To je Toma”, režija: Vladimir Ristić (Srbija) 2022, 75 min.Dugometražni dokumentarni film sa elementima igrane rekonstrukcije je biografska priča o legendarnom pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću, iz vizure ljudi koji su ga dobro poznavali. U filmu govore Tomina udovica Gordana, kolege Zoran Kalezić i Hasan Dudić, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković…

“Ognjilo”, režija: Vladimir Perović (Crna Gora) 2020, 22 min. Junak ovog filma još uvek koristi ognjilo i izbija iskre da bi upalio vatru. Ovaj starovremski gorštak živi svoj teški, tihi i dostojanstveni život, u krševitom okruženju sa kojim je srođen. Promiču dani, sezone i godine, a malo po malo, u njegovo imanje useljava jedan pa onda puno metalnih komšija. Dalekovod, čije debele žice prave neke drugačije iskre. Životno okruženje i iskonski pejzaž našeg junaka izmenjeni su. Da li se taj hod modernog vremena dotiče i njegovog života!? Da li se ta dva sveta sreću, ili mimoilaze…!?

Petak 16.12. u 20:00, pozorište “Bora Stanković”

“Duga resa” (Srbija) 2021, 62 min, režija: Škart. Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?

“S one strane duge”, režija: Milana Majar (Bosna i Hercegovina) 2022, 34 min. Film “S one strane duge” govori o emotivnoj zrelosti i nadljudskoj hrabrosti čoveka koji uspostavlja kontrolu nad osećajem bespomoćnosti i bezvrednosti nakon što je osepeo na oba oka. Glavni junak filma oslepeo je u četrdesetoj godini, nakon oboljenja oba očna živca. Umesto da padne u depresiju i uruši samopouzdanje, on se preobražava u ambicioznog čoveka koji, snagom svog uma, uspeva da prevaziđe svoj fizički nedostatak. Sportski duh i želja za pobedom dovode ga u svet sporta, koji mu pomaže da ojača svoje duhovne i fizičke sposobnosti. On sada život doživljava na potpuno neuobičajan način.

Subota 17.12. u 19:00, pozorište “Bora Stanković”

“Jagorida”, režija: Nebojša Ilić – Ilke (Srbija) 2022, 26 min. U prvim decenijama 20. veka, Vlasotince, tada lepa i razvijena varoš smeštena na današnjem jugoistoku Srbije, imalo je velike zasade vinove loze i bilo je jedno od najvećih proizvođača vina na Balkanu. Ako se u to doba o Leskovcu osnovano govorilo kao o Srpskom Mančesteru, o Vlasotincu se moglo govoriti kao o Balkanskoj Toskani. Krajem 20. i početkom 21. veka, u vreme prelaska na tržišnu ekonomiju u Srbiji, tranzicija je uništila vlasotinačko vinogorje i vlasotinačke vinarije. Danas JAGORIDA – nekada neubrani grozd u berbi – javljanjem svojim u razvalinama Vlasotinačke vinarske zadruge, budi nadu u vaskrsenje vlasotinačkog vinogorja i vlasotinačkih vinarija! Ovo je film o spasenju Balkanske Toskane!

“Krugovi na vodi”, režija: Danilo – Lola Ilić (Hrvatska) 2022, 70 min. Edna, voditeljka hora “Praksa” iz Pule i Johanes, voditelj orkestra “Motstandets Musik” iz Malmea (Švedska), upoznali su se na radionici u Skoplju. Prijateljstvo se pretvorili u želju za saradnjom te u oktobru 2019. godine hor “Praksa” odlazi u Malme, gde ih dočekuju Johanes i Eba, članovi orkestra “Motstandets Musik”. Priprema se zajednički nastup. Uvežbavaju se antifašističke pesme, radničke pesme, pesme o slobodi… U međuvremenu hor “Praksa” održava par radionica za zainteresovane grupe u Malmeu i obližnjem Lundu. Radionice su vrlo posećene, te je uspeh istih sjajan. Članovi hora i orkestra kroz intervjue pričaju o nastanku i idejama koje zajednički imaju… Sedmodnevni boravak u Malmeu završava se zajedničkim koncertom. Sledi oproštaj do nekih drugih vremena. Film je svojevrsna razglednica, reportažno nastrojen, te priča o ljudskim motivima, idejama, želji za saradnjom, koegzistencijom, o kulturama i jezicima koji su možda različiti ali govore isto.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x