Vratiće se rode – u selu Donje Međurovo oslikan mural u čast belih roda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Podelite vest

U selu Donje Međurovo kod Niša na fasadi isturenog odeljenja osnovne škole „Desanka Maksimović“ oslikan je mural u čast belih roda. Donje Međurovo ove godine ugostilo je čak 15 parova belih roda koje se svakog proleća vraćaju u svoja gnezda smeštena na krovovima kuća, banderama i u krošnjama drveća.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

„Donje Međurovo predstavlja pravi fenomen jer je ovo selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava. Gnezda koja su oformljena u krošnjama Hrasta i Duda su prava retkost“, podsećaju u Društvu za proučavanje ptica.

Bele rode su ptice selice za koje se veruje da donose radost, simbol su rađanja dece, dolaska proleća i upravo će ih sledećeg proleća dočetakti oslikan mural u njihovom omiljenom selu na Jugu Srbije.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine uz podršku Lokalne Fondacije Niš radi na zaštiti belih roda u niškom kraju i obrazovanju osnovaca o značaju belih roda za sve nas kroz radionice i izlete.

„Zajedno ćemo raditi i na obezbeđivanju gnezda koja se nalaze na električnim stubovima kako bi sprečili stradanje jedinki ove vrste od elektrokucije“, navode.

Mural je oslikao umetnik Nenad Stojkov.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x