VSS pozvao Vučevića: Povucite štetni pravilnik o platama u vojsci koji je napravio haos

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vojska Srbije
Podelite vest

Vojni sindikat Srbije (VSS) pozvao je danas ministra odbrane Miloša Vučevića da odmah povuče i stavi van pravnog prometa “štetan i nazakonit pravilnik o platama u vojsci” i formira radnu grupu, u koju će ući i predstavnici reprezentativnog sindikata zaposlenih u odbrani, radi “očuvanja u stroju ovo malo profesionalnih pripadnika vojske”.

“Najnovije, opet iza zatvorenih vrata donete, nezakonite i jednostrano od poslodavca nametnute izmene i dopune Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije (VS), koji deo pripadnika vojske povlašćuje, a drugi diskriminiše, očigledno je jedan od poslednjih negativnih udaraca na ovo malo u vojsci ostale profesionalne vojnike, starešine i civilna lica”, naveo je VSS.

Kako je naglasio, “ovim lošim pravilnikom, menadžeri iz vrha Ministarstva odbrane (MO) i VS, pogazili su sve principe logične ekonomije, razuma i decenije uređenog sistema kakva je bila i naša vojska”.

“Za manje od par dana napravili su totalni haos u jedinicama i svim ostalim sastavima VS i MO, koje nemaju epitet ‘specijalne’ i izazvali nezapamćen pad morala među 90 odsto profesionalnih pripadnika naše vojske svih činova i kategorija”, ukazao je VSS.

Sindikat je istakao da “niko od profesionalnih pripadnika VS ne spori da kolege u specijalnim jedinicama treba kroz razne dodatke da imaju veće plate i da se novcem stimulišu mladi da stanu u stroj elitnih jedinica naše vojske koje su nepopunjene, ali da će se na ovako bezobziran i nepravedan način napraviti razdor među profesionalnim pripadnicima niko nije sanjao ni u najgorim noćnim morama”.

“U praksi to znači da će definitivno najveće povećanje imati generali i visoki oficiri, komandanti specijalnih jedinica jer nije isti osnovni koeficijent generala i visokih oficira i podoficira, vojnika razvodnika i desetara. O civilnim licima na službi u trupi, a koji su takođe profesionalni pripadnici vojske, da ne govorimo. O njima odavno niko ne vodi brigu”, objasnio je VSS.

Kao ilustracija navodi se da će “komandant, na primer, brigade Кopnene vojske, koji je po formaciji brigadni general, imati istu platu kao vojnik desetar u specijalnoj jedinici, dok će, na primer, oficir u komandi specijalne brigade imati skoro tri puta veću platu za isti posao u odnosu na svog kolegu u nekoj drugoj jedinici vojske”.

“To dalje znači da će i svako naredno povećanje plata u vojsci značiti tri koraka napred u povećanju standarda za ‘specijalce’, a pola koraka za ostale”, naveo je ovaj sindikat.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x