Vučević o godišnjici početka NATO bombardovanja: Smrt međunarodnog javnog prava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 22.03.2024. - Medjunarodna konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka" povodom 25. godisnjice NATO bombardovanja, u organizaciji udruzenja Beogradski forum za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala Srbije i Fonda dijaspore za maticu, odrzana je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je danas, na konferenciji uoči obeležavanja 25. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, da je u pitanju bila nelegalna i nelegitimna agresija, kao i “smrt međunarodnog javnog prava”.

“Na 24. mart 1999. godine, nadvila se ogromna tuga pre svega zbog stradanja jedne suverene i slobodne države, ali i zbog smrti međunarodnog javnog prava. Jasno je svima da je na taj dan pravo poraženo, a pradva pogažena”, rekao je Vučević na Međunarodnoj konferenciji “Od agresije do novog, pravednijeg svetskog poretka” u Beogradu.

Ocenio je da danas u svetu postoji sve više ljudi koji slobodno misle i govore o tome što se dogodilo 1999. godine.

“Danas sa sigurnošću možemo reći da je to bio prelomni istorijski događaj koji je bio uvod u ono sa čim se svet danas suočava. Sama agresija predstavljala sunovrat pravde i morala i bila je duboko, duboko nepravedna”, naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, sve što se dešavalo u Srbiji i Crnoj Gori od 24. marta 1999. godine je dovelo do današnje situacije na Kosovu i Metohiji.

“Uzrok i cilj (bombardovanja) nesumnjivo je bila okupacija dela Srbije i to i danas traje. Ubeđuju nas da je to dobro za nas i da treba da prihvatimo tu amputaciju”, kazao je Vučević.

Naveo je da je 25 godina kasnije, obaveza svih da novim generacijama govore istinu o NATO agresiji i Kosovu i Metohiji, kao i da nikada ne zaborave stradale decu, civile i vojnike.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković ocenio je da uvek treba podsećati svet na dimenziju zločina koji je izvršen na tadašnju SR Jugoslaviju, njen narod i međunarodno pravo, jer je reč o, kako je naveo, događaju bez presedana u savremenoj istoriji.

“25 godina od početka NATO agresije, potpuno je jasno da je najmoćniji vojni mehaniza, našu zemlju bombardovao kako bi nam oteo Kosov i Metohiju i sve je bilo apsolutno podređeno tom cilju”, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, “terorizam motivisan separatističkim ciljevima” dobio je podršku tada moćnijeg dela sveta, a međunarodno pravo je tada “silovano”. Nabrajajući šta se sve događalo na Kosovu od te 1999. godine, upitao je da li je agresija, započeta 24. marta, završena 10. juna 1999. godine, “ili ona i danas traje.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naveo je da je to rat za koji “nismo bili krivi”, u kome je stradalo oko 2.500 civila i više od 750 vojnika. Dodao je da su oštećene brojne institucije, crkve, škole, spomenici kulture, kao i da za “učinjene zločine nema opravdanja”.

“Obnovili smo sve, ali živote nevino stradalih ne možemo nikada”, ocenio je Gašić i dodao da bi bombardovanje SR Jugoslavije trebalo da bude “opomena čovečanstvu”.

Komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, general Vladimir Lazarević naveo je da su vodeću ulogu u “razbijanju” SR Jugoslavije vodile Nemačka, Engleska i SAD uz angažovanje NATO pakta. Prema njegovim rečima, napad koji je započet 24. marta 1999. godine nije imao veze sa “navodnom humanitarnom katastrofom”, koja je poslužila kao izgovor.

Lazarević je ocenio da je za bombardovanje nedostajao samo povod i da se do toga došlo “isceniranim masakrom 45 civila u Račku, sa režiserom (šefom Kosovske verifikatorske misije OEBS Vilijamom) Vokerom”.

“Za NATO, to je i dalje bio povod za napad”, naveo je general, dodajući da je francuski list Lemond Račak proglasio za “najveću laž 20. veka”.

Ocenio je da je NATO izvršio “zločinačku agresiju, gazeći i povelju UN i sve konvencije”, pritom čineći zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Vlade Srbije, poslanici, borci, komandanti, ambasadori Rusije, Kube, Irana, Palestine, kao i brojni drugi predstavnici diplomatskog kora.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x