Vučević: Srbija u Briselu izbegla scenario da bude krivac i remetilački faktor

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
Podelite vest

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da su razgovori u Briselu sa evropskim predstavnicima oko Kosova i Metohije bili teški i mučni, ali da je Srbija “izbegla scenario da bude krivac i remetilački faktor”.

“Ništa tamo nema lepo i lako za nas, niti ćemo čuti nešto preterano lepo i lako iz tih razgovora. Ono što je dobro, Srbija je izbegla taj scenario da bude krivac, da bude remetilački faktor, da hoće sukobe, jer taj scenario je već pripremljen sa ciljem da se Srbija ne samo optuži, nego i kazni”, rekao je Vučević za televiziju Hepi.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da pregovara o svim predlozima koji isključuju nezavisnost Kosova i stolicu u Ujedinjenim nacijama.

“Mi ne prihvatamo nijedan vid de jure ili de fakto priznanja Kosova kao nezavisne države. O ostalim stvarima može da se priča, da li je to carinska deklaracija, pečat ovaj ili onaj… Sve ono što ne vodi ka nezavisnosti Kosova je za nas nešto što može da bude tema na stolu”, kazao je on.

Ministar je ocenio da bi 90 odsto građana najviše volelo da čuje da Srbija odbija sve iz tog dijaloga i da ga napušta.

“Svi bi se obradovali da vide vojsku našu na Kosovu i Metohiji, ali moramo da znamo, moramo da se podsetimo, da smo se povukli sa Kosova i Metohije 1999. godine u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 i da smo tu faktičku vojnu vlast prepustili Kforu”, kazao je Vučević.

Ocenio je da Kurti nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da će čvrsto držati tu poziciju, kao i da međunarodni posrednici u dijalogu žele da ona bude formirana van konteksta kako je zamišljena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti juče su u Briselu odvojeno imali višesatne sastanke sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x