Vučić: Beograd je uvek spreman za razgovor s Prištinom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da za Beograd nije bilo ništa problematično u predlogu EU za prevazilaženje spora oko registarskih tablica, a da ga Priština nije prihvatila jer želi sukobe i planira ih mesecima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su kosovske vlasti “sve što postoji u Prištini od specijalne policije večeras poslale na četiri različite destinacije”.

On je rekao da je delegacija Srbije danas došla u Brisel na sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, “sa nedvosimslenom namerom” da se dogovara i da pristaje na kompromise, i da pokuša da sačuva mir.

“Prihvatali smo nove i nove zahteve, posle sat i po vremena rekao sam Borelu i Lajčaku da nema ništa od ovoga. Video sam da albanska strana neće želeti rešenje zasnovano na dijalogu, već na jednostranoj političkoj akciji”, kazao je Vučić.

Dodao je da je “sva suština problema” bila vidljiva kada je rekao da je neophodno implementirati ono što je već potpisano.

“Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana moći da dobijemo Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatimo nezavisnost Kosova. Oni zaboravljaju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da je situacija na Kosovu napeta, ali da nema razloga za paniku.

On je na konferenciji rekao da će večeras razgovarati sa Srbima sa Kosova i poručiti im da je zajednički interes mir, te da ako budu protestovali taj protest bude miran i demokratski.

Vučić je istakao da je već razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, da će kasnije ponovo razgovarati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a oko 23.00 ga očekuje razgovor sa Srbima sa Kosova koji će trajati dokle bude potrebno.

“Moja molba će biti jasna, da probamo da sačuvamo mir, i veliki deo ljudi iz Srbije ne interesuje ovo što govorim i toga Srbi sa Kosova moraju da budu svesni. Moramo da pokažemo da nismo želeli sukobe i ako protestuju da to bude mirno i demokratski”, rekao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija poštovati zahtev visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela i da neće obnavljati srpske tablice za kosovske opštine, a Priština je već saopštila da njihovu molbu neće da poštuje te da od sutra za Srbe nastupa težak period, ali da nema razloga za paniku.

Istakao je da obaveštajni podaci kažu da je situacija na ivici sukoba i da zna da će mu predstavnici Srba reći da su siti i da neće više da trpe, ali da oni moraju da znaju da je život svakog od njih važniji od svega.

Vučić je još jednom apelovao na zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da ga iskorite, i pomognu da “svi zajedno” sačuvaju mir.

Na današnjem višečasovnom sastanaku premijera Kosova i predsednika Srbije nije postignut dogovor o načinima prevazilaženja sadašnje krize izazvane odlukom Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel izjavio je da u razgovorima u Briselu na dogovor nije pristao kosovski premijer, i da EU sada od Kosova jasno traži da odustane od kazni za one koji nisu zamenili tablice, a od Srbije da više ne izdaje nove.

Predsednik Srbije je večeras rekao da je zvanični Beograd “uvek spreman” za razgovor s Prištinom, te da ne zna kada će do toga ponovo doći.

Vučić je kazao i da je odluka Beograda da uvek, u cilju očuvanja mira, bude za razgovore.

Kazao je i da posle današnjih sastanaka ne zna kada će biti sledeći, te ocenio da je potrebno imati i poverenje.

“O čemu da pričamo, o međusobnom priznanju za koje mu (Kurtiju) kažem da nije naša politika…
ali ponavaljam, uvek sam spreman a potrebno je i poverenje”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, danas u Briselu je došlo do razgovora, ” a nekada ne može ni da razgovorate”.

“Naša odluka je da uvek budemo spremni i da uvek u cilju očuvanja mira budemo tu da razgvoramo”, kazao je Vučić.

Izrazio je bojazan da sada, ” iz nečijeg hira” i zato što, kako je kazao, neki moraju da dokazuju nešto sopstvenoj javnosti” da ne odemo u katatsfru.

“Daćemo sve od sebe da to izbegnemo”, rekao je Vučić

Ocenio je i da se Borel danas u Briselu ponašao korektno, fer i pošteno, te mu zahvalio na tome.

Upitan o tome što je iz EU, prvi put, ukazano da je Srbija sve uradila i da je Kurti odgovoran, Vučić je odgovorio a da se oseća kao “bilo kakav pobednik”.

“Biću srecan ako sve prođe mirno i nekakvo međurešenje uspemo da pronađemo u danima koji su pred nama, i tek tada ću, bar za neki dan ili nedelju, da se osećam ne kao pobednik, već kao neko ko je uspeo da izbegne ili da učestvuje u izbegavanju katastrofe”, rekao je on.

Napomenuo je da po stavovima iz EU “po prvi put” da Beograd i Priština nisu “pođednako krivi”, te da je, kako je ukazano rečno da je Srbija bila konstruktivna a da neki drugu nisu.

“To ne osećam kao pobedu, pobeda za mene je da će svaka majka i dete, i srpska i albanska da mirno zaspu…to bi bila pobeda za mene”, kazao je Vučić.

Naveo je i da je za njega “pobeda komprimis” i da imamo “trajni mir i ostvarenje dobrog dela državnih i nacionalnih interesa” ali, kako je kazao, “naravno i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa”

“To je za mene pobeda , a ovako o kakvoj pobedi pričamo, a ni ja, ni niko na severu Kosova neće noćas oka da sklopi”, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x