Vučić će ime novog mandatara saopštiti “ili petak poslepodne ili u subotu jutro”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), da zna ko će biti mandatar za sastav nove vlade, ali da će njegovo ime saopštini za 48 sati, kao predsednik Srbije a ne stranke.

Vučić je rekao da je na sednici Predsedništva SNS razgovarano “o svim važnim temama, od stanja na Kosovu i Metohiji do izbora mandatara”.

“Izbor za mandatara u skladu sa Ustavom Republike Srbije ne mogu da danas saopštim. Danas znam ko će biti mandatar, saopštiću to kao predsednik Srbije jer to ne mogu da radim kao predsednik političke stranke”, rekao je Vučić.

Na pitanje zbog čega se do sada čekalo sa izborom mandatara, Vučić je kazao da to “nije laka stvar, ali da je večeras odlučio da to preseče”, jer želi da se požuri sa formiranjem vlade i jer želi da vidi novu energiju u ministarstvima.

Rok za formiranje vlade, po njegovim rečima, u skladu sa ustavom ističe 30. oktobra 2022. godine i naglasio da oni “za dva dana ulaze u taj proces”.

Dodao je da će ime novog mandatara saopštiti “ili petak poslepodne ili u subotu jutro”, kao i da su na sednici Predsedništva “postojala mišljenja sva tri moguća kandidata”.

Vučić je naglasio da će i aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević biti deo nove vlade Srbije, ponavljajući da će se više znati, odnosno ko će biti mandatar, u petak ili subotu.

“Na novu vladu nećemo čekati dugo – dve tri nedelje od kada mandatar bude izabran”, kazao je Vučić.

Ana Brnabić i Miloš Vučević, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

On je naveo da članovi Predsedništva SNS nisu želeli da se glasanjem izjašnjavaju i dele oko Brnabić i Vučevića, već da će podržati odluku koju on, kao predsednik Republike, donese.

Kazao je da kod Brnabićeve “ne postoji nijedna stvar koju može da joj zameri i da je radila svoj posao najbolje moguće”, a da Vučevića “duže poznaje i da zna koliko je ozbiljan i odgovoran”.

“Ako ostane Ana, nećete joj dozvoliti 20 dana da formira (vladu), govorićete kako se ništa nije promenilo. Ako bude Miloš, sa druge strane, govorićete šta je Ana sve zgrešila, pa sam morao da postavim nekog drugog. Kako god okrenete, nije jednostavna pozicija”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da je obavio razgovor sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, da želi dobru saradnju sa manjinskim strankama, ali da će mandatar odlučiti da li će on biti deo vlade.

“Ja ću svakako podržati odluku mandatara, čak i dati svoje savete i svoje mišljenje”, rekao je Vučić.

Najavio je da će biti “mnogo promena u vladi” i da će biti vanstranački orijentisanih ličnosti.

Govoreći na sednici, Vučić je naveo da je bilo onih članova koji su tražili da neko van SNS bude mandatar, ali da je “ogroman broj ljudi je bio za to da mandatar bude jedan od naših kandidata”.

Dodao je i da će u roku od 48 sati imati odgovore oko najavljenog Evroprajda i “svega drugog”, navodeći da je vlada sagledala izveštaje.

“Očigledno da je ova nedelja – nedelja odluka”, kazao je Vučić.

Dodao je da im predstoji i stranačka skupština i da “ne može neko da dobije sve, a neko drugi ne”.

“Biće tu različitih stvari o kojima želim da ljudi, za koje verujem da nisu zaslužili samo moje poverenje, već koji su se hrabro borili i koji su uvek bili uz svoju Srbiju i za svoju Srbiju, imaju zasluženo mesto u našem društvu i našoj državi”, kazao je Vučić.

Naveo je da je pola sata trajala rasprava o budućem predsedniku SNS, ali da to “nije tema za danas”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x