Vučić: Dobar i otvoren razgovor sa Zelenskim

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini da je jutros imao “dobar i otvoren” razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o svim važnim pitanjima za Srbiju i Ukrajinu, ali i za region i svet.

“Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba”, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je sinoć, posle neformalne večere u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, imao bilateralne susrete sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

“Sa prijateljem Dimitrom Kovačevskim. Srbija i Severna Makedonija su istinski prijateljske zemlje. Ako mene pitate, bratske. Nema i ne sme da bude nesporazuma među nama. Ništa ne tražimo od naše braće, jedino što nudimo je iskreno prijateljstvo”, naveo je Vučić na Instagramu.

Objavio je i da je imao “dug i dobar razgovor sa starim prijateljem” Šarlom Mišelom.

Vučić će danas odvojeno razgovarati i sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Micotakis je sinoć priredio neformalnu večeru za lidere sa Zapadnog Balkana i najviše zvaničnike Evropske unije, na kojoj je bio i Zelenski.

Predsednik je izjavio i da u deklaraciji koju su na neformalnoj večeri usaglasili lideri EU, Ukrajine i devet balkanskih zemalja nema ničega što je protiv interesa Beograda.

“Mi kao mala zemlja ne možemo da menjamo stav velikih zemalja, svi su tražili što snažniji narativ i rečnik, ali smo uspeli da izdejstvujemo da se u tekstu ne nađe ono što je protivno politici Srbije”, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je kazao da su protivne politici Srbije bile “dve važne stavke” i da je “jasno da se nije saglasio sa delom koji se tiče sankcija Rusiji”, ali je dodao da će o tome “govoriti narodu kad se vrati u Beograd, kad bude imao snage”.

“Hvala im što su razumeli da postoje stvari za koje mi nismo spremni u ovom trenutku da se opredelimo, i ne možemo da se opredelimo. Mi ne možemo da govorimo ad personam o tome ko je zločinac, niti smo tužioci, niti smo sudije”, naveo je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x