Vučić: Ekonomija je ključna stvar za Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju ključna stvar ekonomija i privredni rast.

On je za Televiziju Pink rekao da Srbija mora pre svega da razmišlja o razvoju i napretku domaće ekonomije.

“Ekonomija je za nas ključna, najvažnija reč i moramo nastaviti da (privredno) rastemo”, rekao je on.

Ocenio je da će EU u narednih sedam godina nastaviti da raste brzinom izmedju 0,7 i jedan odsto godišnje, ukoliko ne bude dodatnih poremećaja. Podsetio je da je Evropa najlepši deo sveta gde se “živi fantastično”, osim što je, kako je kazao, “(privredni) rast usporen”.

“Kina će da raste fantastičnom brzinom, više od pet odsto (godišnje)…sve se diže u Kini i zato će nafta i cene sirovina da budu skuplje”, kazao je on.

Dodao je da i Americi “dobro ide”, sem nešto veće inflacije.

“Evropa će imati do jedan odsto (privrednog) rasta godišnje, a ako mi budemo držali više od 2,5 odsto, kumulativno ćemo da imano za šest godina 23 do 25 odsto, a u Evropi će biti oko deset odsto”, kazao je on.

Prema njegovim rečlima, time Srbija dramatično smanjuje razliku sa razvijenim državama EU.

Vučić: Srbija jedina uspela u Evropi da izdrži i ne uvede sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će za Srbiju biti još teže po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i dodao da je Srbija jedina uspela u Evropi da izdrži i ne uvede sankcije.

“Srbija ima svoju politiku, ozbiljnu, odgovornu, samostalnu, sama donosi svoje odluke i jedina je uspela u Evropi da izdrži i da ne uvede sankcije”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink iz Abu Dabija.

Prema njegovim rečima, nastupila je druga era i potpuno drugo stanje svesti u svetu, i da je vreme da se prekoči “užasni krug nesreće, ratova i sukoba”.

“Nema druge zemlje u Evropi koja nije 100 odsto podržala sankcije. Sankcijama se pridružite prihvatanjem deklaracije Evropske unije. Sve zemlje u Evropi su se 100 odsto pridružile, osim Srbije i donekle Moldavije. Pošto je tako, suočavate se da vam jedni kažu da ste krivi, drugi vas optužuje za druge stvari”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da već godinu dana sluša kako će uvesti sankcije Rusiji, posle da neće i razne druge priče, ali da je jedino tačno da se Srbija držala svoje politike neutralnosti.

Dodao je da će Srbija biti u sve težoj poziciji što se tiče sankcija prema Rusiji, ali da veruje da će moći i ubuduće da se drži svoje politike.

Vučić danas završava posetu Abu Dabiju gde je posetio Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023. i razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima.

Predsednik Srbije će 27. februara u Briselu na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem govoriti o formiranju Zajednice srpskih opština, rekao je  i da će to isto raditi i evropski zvaničnici. On je za televizju Pink rekao da je uvek spreman za razgovor, ali i za, kako je kazao, “trikove” Prištine.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x