Vučić: Expo 2027 će pomoći razvoj zemlje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Александар Вучић printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Srbiji moraju da se urade suštinske promene u svim sferama života, da se nađe novi cilj oko kojeg će se svi saglasiti, kako bi država dalje napredovala, ističući da je organizacija sveske izložbe u Beogradu “Expo 2027” takav cilj, koji mora da podigne i razvije zemlju u svakom njenom segmentu.

“Moramo da pronađemo svoj ugao kojim nećemo da ugrozimo ni svoju evropsku budućnost ni svoje prijatelstvo sa Rusima i Kinezima. Kao što su od 1958. do 1969, pa i do 1974. pod (Žoržom) Pompiduom Francuzi bili poznati po TŽV (TGV) vozovima i ulaganju u nuklerana istraživanja i elektrane”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je ponovio da će oko 20. januara izneti kompletne planove i programne razvoja zemlje za naredne tri godine.

“Sve mora da se završi do 1. decembra 2026. Biće tu i deo projeketa koji će se nastaviti, poput izgradnje metroa u Beogradu, čija će prva linija biti završena do kraja 2028. godine”, kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio i da će nakon tri godine ulaganja biti teško da se prepoznaju mnogi gradovi i Srbiji, ukazujući da će oko 1,7 milijardi evra biti potrebno samo za područje na kojem će biti organizovana izložba Expo 2027.

“Imaćemo mnogo veća ulaganja i sada tražimo način da ne uvećamo deficit značajno, jer je to važno i zbog aranžmana sa MMF-om, da ne povećamo stopu javnog duga u odnosu na BDP, a da možemo da uložimo u naredne tri godine gotovo dve milijarde, preko Ministarstva za javna ulaganja, u najvažnije projekte”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sada je to 190 miliona evra za 2024, ali moraće da bude uvećano za još 200 – 300 miliona evra samo u ovoj godini.

“Mi danas imamo najveće devizne rezerve 25,1 milijardu evra, a pre 10 godina su bile 10,1 milijardu evra. Danas imamo na računu više od 4,5 milijardi evra. Nama nisu potrebne pare, mi imamo pare, nama je problem samno visina deficita”, rekao je on.

Vučić je naglasio da već sada mora da se razmišlja o budžetima za 2025. i 2026. godinu, kako deficit ne bi bio veći od tri odsto, jer je predviđen od 2,2 odsto, a da stopa javnog duga uvek bude ispod 55-56 odsto BDP-a.

Naveo je i da se u ovom trenutku gradi 12 auto-puteva, brzih saobraćajnicu i obilaznica, a moraće da se izgradi još 12.

“Moramo da razvijamo turizam, da uložimo: od salaša na severu Srbije u Vojvodini, do etno kuća u centralnoj Srbiji. Do kraja oktobra smo od turizma imali više od 2,1 milijardu evra prihoda, to je mnogo više nego ikada ranije, ali i dalje malo. Austrija ima 18,9 milijardi evra, a nema more”, rekao je Vučić.

Dodao je da će velika sredstva biti uložena u energetiku, poput hidroelektrana “Bistrica” i “Đerdap”, kako bi se obezbedila energetska bezbednost zemlje.

“Moramo sa Kinezima da dalje razgovaramo o rudarstvu. Moramo da vidimo šta ćemo sa litijumom, da vidimo šta ćemo sa zlatom, jer imamo nova nalazišta. Rudarstvo je uvek temelj razvoja i napretka zemlje”, rekao je Vučić i dodao da će se ulagati i u industrijske zone, kao i u stočarstvo.

Predsednik Srbije je najavio i da će nagrada za sportiste koji osvoje zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu biti povećana na 200.000 evra, kao i da će više novca biti uloženo za pripreme sportista.

“Posebnu sednicu ćemo da imamo za Olimpijske igre u Parizu. Da uložimo novac za naše strelce, odbojkašice, vaterpoliste, sve koji idu”, rekao je Vučić.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x