Vučić i Kovačevski: Odnosi Srbije i Severne Makedonije najbolji u savremenoj istoriji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 31.03.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i remijer Severne Makedonije Dimitar Kovacevski sastali su se danas u Predsednistvu Srbije u Beogradu. Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Dmitrar Kovačevski saglasili su se danas u Beogradu da su odnosi dve države “najbolji u savremenoj istoriji”, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić je, kako se navodi, konstatovao da u Srbiji i Severnoj Makedoniji postoji “čvrsta politička volja” za dalje jačanje saradnje i predložio konkretne korake u oblasti trgovine, turizma, kulture i sporta.

Kovačevski je istakao da između Srbije i Severne Makedonije više nema otvorenih pitanja i da je partnerstvo dve države “primer za region”, navodi se.

On je rekao da će tri dokumenta, koja će biti potpisana tokom njegove posete Beogradu, dati dodatni impuls snaženju saradnje, piše u saopštenju.

Vučić je, kako se navodi, kazao da je Srbija opredeljena da u odnosima u regionu promoviše pozitivnu agendu, orijentisanu ka budućnosti, i dodao da se to vidi i kroz aktivnu ulogu u inicijativi Otvoreni Balkan, u kojoj učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Dva lidera su razgovarala o saradnji u okviru te inicijative i dodatnim koristima za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dodaje se.

Posle sastanka sa Kovačevskim, Vučić je na Instagramu napisao da sa liderom Severne Makedonije “nastavlja zajednički rad za dobrobit naroda”, uz fotografije sa sastanka.

Posle razgovora s Vučićem, Kovačevski se sastao sa premijerkom Anom Brnabić koja mu je prethodno priredila svečani doček ispred Palate “Srbija”. Kasnije danas će razgovarati sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Vučić, Kovačevski i Brnabić su sinoć prošetali naseljem “Beograd na vodi”. Vučić je na Instagramu napisao da su tokom šetnje razmenili mišljenja o širenju inicijative Otvoreni Balkan, putu regiona ka EU, položaju i perspektivi Zapadnog Balkana na geopolitičkoj mapi Evrope i sveta, i o planovima za predstojeće susrete i nove projekte povezivanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x