Vučić i Kurti danas u novoj rundi dijaloga u Briselu, posle devet meseci pauze

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Brisel, 27.02.2023. - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Zozep Borel, specijalni predstavnik EU Miroslava Lajcak, predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijer Kosova Aljbin Kurti, foto: BetaPhoto/European Council/Alexandros Michailidis
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u novoj rundi dijaloga na viskom nivou, čiji je domaćin visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

“Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su učešće. Visoki predstavnik (Žozep Borel) i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima, počev od 15.00, nakon čega će uslediti zajednički trojni sastanak”, navodi se u saopštenju Evropslke službe za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se dodaje da će sastanak služiti za procenu onoga što je postignuto u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika. Očekuje se da će se Borel obratiti medijima nakon sastanka. Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom poseta Lajčaka Kosovu i Srbiji prošle nedelje.

Borel je uoči nove runde dijaloga u Briselu rekao da “ulaže napore da dijalog Srbije i Kosova dovede do operativnog rešenja” za primenu Ohridskog sporazuma.

Kurti i Vučić su se poslednji put sastali u Briselu 14. septembra 2023, kada su razgovarali o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali taj sastanak nije rezultirao pomakom.
Deset dana kasnije, 24. septembra, dogodio se napad u Banjskoj, na severu Kosova, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. U sukobima su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU su 22. aprila usvojili izmene i dopune Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom čime su obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu zvanično postale sastavni deo tog poglavlja.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x