Vučić: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Alexandros Michailidis
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Minhenu da je još jedna država povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali da će tek za desetak dana objaviti koja.

Na kraju prvog dana Minhenske bezbednosne konferencije, Vučić je izveštačima medija iz Srbije rekao da je to jedna od “dobrih vesti koje se tiču Kosova i Metohije”, čije je objavljivanje jutros najavio.

“U posedu smo još jedne note za povlačenje priznanja, ali je dogovor sa tom zemljom da sačekamo desetak dana. To je 27. ili 28. zemlja koja je povukla priznanje (Kosova)”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je na današnjem sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom bilo reči “o neophodnosti formiranja” Zajednice srpskih opština (ZSO), i “o implementaciji plana EU (za Kosovo) koji je postao deo pregovaračkog okvira za evropski put Srbije”.

“Oni (Makron i Šolc) su na sastanku sami rekli da znaju koje su to linije koje Srbija neće da pređe”, kazao je Vučić i ocenio da je Srbija danas u Minhenu “naišla na poštovanje i SAD i Nemačke i Francuske”.

Vučić je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine i o odnosima Srbije i SAD.

“Amerikanci su bili jedni od retkih koji su želeli da čuju primedbe Srba kada su na putevima (na severu Kosova) bile postavljene barikade”, naveo je on.

Danas će Vučić u Minhenu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarati o nastavku briselskih pregovora.

Povodom najave da će Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti 27. februara doći u Brisel radi nastavka dijaloga pod okriljem EU, predsednik Srbije je rekao da ide na te pregovore “da govori o ZSO”.

“Vlastima u Prištini ne verujem ništa, ali na osnovu onoga što čujem od Amerikanaca i Evropljana, očekujem nikad snažnije zahteve za formiranje ZSO”, kazao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x