Vučić: Nastavljamo da tražimo kompromisno rešenje, neće biti izbegličkih kolona sa Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Beograd u narednih deset dana nastaviti da traži komprimisno rešenje u vezi sa registarskim tablicama i dokumentima čiju primenu je od 1. septembra najavila Priština.

Vučić je u Beogradu posle razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o dijalogu u Briselu optužio Prištinu da želi da protera Srbe sa severa Kosova i Metohije, te naglasio da uprkos svemu izbegličih kolona i progona neće biti.

On je na konferenciji za novinare rekao da je poslednjih dana zavladao strah na Kosovu i Metohiji da će im se ponoviti sudbina kao ljudima iz Krajine.

“Kako god bilo, naša poruka ljudima jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma”, rekao je Vučić.

Istakao je da je državno rukovodstvo Srbije dobilo punu podršku predstavnika Srba sa Kosova za traženje kompromisnog rešenja u narednih deset dana uz, kako je rekao, neke njihove crvene linije.

Preneo je da su rekli da će prihvatiti svaki kompromis koji bude pronađen i tražili samo garancije da neće doživeti pogrom.

Kazao je i da su ljudi sa Kosova najavili da će napustiti tamnošnje institucije “ako se nastavi teror”, i dodao da se to odnosi i na polcijace i radnike u pravosuđu .

“Doći će do potpune razgradnje poretka uspostavljenog na osnovu Briselskog sporazuma”, dodao je Vučić.

Rekao je da je danas načelnik Generalšba Vojske Srbije Milan Mojsilović razgovarao sa komandantom Kfora, te pozvao međunarodne snage da deluju u okviru svog mandata.

Zamolio je NATO da obavlja svoj posao i da obezbedi mir Srbima na severu, i da kako je kazao, ne budu ugroženi od albanske policije.

“Vaše je da obezbedite da banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne odluke”, ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posao NATO je da obezbedi mir Srbima na severu Kosva, a ne da regulište saobraćaj ili da pazi da li će neki Srbin moći da prođe pored barikada.

Vučić je rekao i da Priština ima dva cilja – ukidanje države Srbije na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba.

“Smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve”, naveo je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x