Vučić o građevinskim radnicima, Jovanjici, vladi i obeležavanju stradanja u “Oluji”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HANZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obilaska završnih radova na Kuli Beograd na lokaciji Beograd na vodi rekao da u Srbiji nema dovoljno radnika za sve započete ili planirane građevinske radove.

“Ovde radi 2.500 ljudi, trebalo bi i više ali nema dovoljno radnika. Na Moravskom kroridoru 3.000. i zajedno sa izgradnjom auto-puteva to je desetine hijada ljudi. Nemamo više radnika, nema onih koji hoće da rade. Moraćemo da uvozimo ljude”, rekao je Vučuć.

Dodao je da se prave ugovori sa Bangladešom i Gvatemalom o angažovanju njihovih radnika kojim se daju dugotrajne radne dozvole i to je razlog zašto je inicijativa Otvoreni Balkan važna.

“Projekti poput Beograda na vodi govore koliko se Srbija promenila i kako moramo da se ponašamo u budućnosti”, kazao je Vučić.

Dodao je je Beograd na vodi, sa više miliona kvadrata, na ponos svakom građaninu Srbije.

Kula “Beograd” ima 42 sprata, visoka je 168 metara i predstavljaće centralni deo Beograda na vodi, a na poslednjem spratu nalaziće se i najviši vidikovac u Beogradu.

Ugovor o realizaciji projekta Beograd na vodi na desnoj obali Save u centru grada, u vrednosti oko 3,5 milijardi evra, potpisali su aprila 2015. godine predstavnici Vlade Srbije i kompanije Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada Srbije je vlasnik 32 odsto preduzeća “Beograd na vodi”, dok preostali udeo u vlasništvu ima kompanija Igl hils.

Ugovorom su predviđena zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde će biti nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar “Galerija” i Kula “Beograd.

Predsednik je izjavio i da ima apsolutno poverenje u šefa Bezbednosno informativne agencije (BIA) Batu Gašića i da je siguran da Gašić ništa protivpravno nije učinio, ali da nema ništa protiv da se proveri da li je učinio nešto suprotno moralnim i pravnim načelima.

On je ipak potvrdio da je Gašić imao kontakte sa nekim iz Jovanjice, ali je, kako je ocenio, “taj kontakt je bezvezan” a “Gašić nije želeo da ga sakrije iako mu je to nuđeno iz MUP-a”.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavama novinarke Jelene Zorić da je vrh BIA bio u kontaktu sa vlasnikom Jovanjice, Vučić je nekoliko puta ponovio da će se “slučaj Jovanjica završiti odlukom nezavisnog sudstva” te da on ima “poverenja u nezavisnost pravosuđa”.

“Tri godine ste na vašoj televiziji govorili da smo kriminalci, vlasnici kartela, u kontaktu sa Koluvijom, a kad su svi priznali da je laž, od inspektora Milenkovića i njegovog advokata do Jelene Zorić, moje pitanje je – rekoste li vi izvinite. Na kraju se svelo da nas sad zanima Bata Gašić” rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je na konferenciji za novinare odavno govorio da su članovi VOA i BIA i Ministartstva unutrašnjih poslova bili uvezani, i da nema ništa protiv da sve bude ispitano kako bi pred nezavisnim pravosuđem bila doneta odluka.

Predsednik Srbije je rekao da će za 10-12 dana izaći u javnost sa podatkom ko će biti mandatar za sastav nove vlade Srbije.

On je odbacio navode medija da je ministar finansija Siniša Mali već određen za mandatara i da piše ekspoze.

“Siniša mi se javio sa bazena i rekao ‘vidi kako ja pišem taj ekspoze'”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da će se 4. avgusta u Novom Sadu obeležtiti stradanje srpskog naroda u akciji Oluja, “najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata”.

“Stradanje ćemo obeležiti na centrlnom gradskom trgu u 20.00 časova. Ovaj grad je procentulano primio najviše Krajišnika”, rekao je Vučić prilikom obilaska radova na Kuli Beograd.

Kako je podsetio, prethodnih godina godišnjice je obeležavana u manjim mestima gde su se nastanili Krajišnici izbegli od Oluje.

On je rekao da se predugo ćutalo o stradanju Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i naglasio da Jasenovac nije mit, kako neki kažu, već “strašna istina”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x