Vučić o mogućim izborima 17. decembra i govoru u UN koji mu “Zapad neće oprostiti”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: screenshot/ YouTube
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi 17. decembra  mogli da budu vanredni parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori.

On je u intervjuu za Radio-Televiziju Srbije kazao da izbori mogu biti i u subotu, 23. decembra, ukoliko to, kako je kazao, želi opozcija.

Kazao je i da je predsednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević već predložio da listu te stranke u Beogradu predvodi sadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Rekao je i da  vlast spremna za izbore 17. decembra, a napomenuo da bi tada mogli da budu “i neki loikalni izbori” ali, kako je kazao, “ne svi”.

“Pošto sam razumeo da oni (proevropska opozicija) žele (izbore) što pre, evo, mi smo spremni. Svi za izbore, od 17. decembra već”, rekao je Vučić.

Upitan da li bi SNS posle izbora mogla da uđe u koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka, a ne sa svojim redovnim partnerom, Socijalističkom partijom Srbije, Vučić je odgovorio da misli da to nije realno.

Kazao je da će, ako SNS izgubi poverenje, i on morati da postavi pitanje poverenja koje ima kao predsednik Srbije, jer je, kako je podsetio, bio kandidat SNS.

Upitan da li će biti na listi SNS-a, Vučić je odgovorio potvrdnoi dodao: “Ako to (od njega) budu tražili”.

Gostujući na RTS-u izjavio je i da Moskva ima razumevanja za današnju poziciju Beograda prema njenom ratu protiv Ukrajine, iako bi pozdravila da srpski zvaničnici manje govore o teritorijalnom integritetu te zemlje.

“Pretpostavljam da bi oni voleli da manje govorimo o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a ja smatram da su za nas principi veoma važni. Ako se na jednom mestu odrekneš principa, principi više ne postoje”, rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Naveo je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje u Njujorku rekao ministru spoljnih poslova  Srbije Ivici Dačiću da Vučiću prenese da mu “Zapad nikad neće oprostiti” govor na zasedanju Generalne skupštine UN, u kojem je optužio vodeće zemlje Zapada da su u slučaju Srbije pogazile Povelju UN i sve principe koje danas brane.

Na pitanje novinara da li su već dva dana kasnije usledile posledice zbog njegovog govora u UN, što se odnosilo na oružani sukob na severu Kosova, Vučić je kazao da “ne može to na taj način da kaže jer ne bi bilo fer”.

Vučić je ocenio da će 1999. “svakako biti mnogo bitnija godina u globalnom smislu” nego što se misli, jer je bombardovanje SR Jugoslavije “nešto oko čega se i danas lome koplja”.

“Ne mislim da smo mi tada bili cvećke, radili smo i mnogo teške stvari, ali postavlja se pitanje da li je Srbija napadnuta odlukom Saveta bezbednosti UN. Nije! Da li se danas poštuje Povelja UN na primeru Srbije i Rezolucija 1244? Ne poštuje se!”, rekao je on.

Vučić je rekao i da je Nemačka “glavni protivnik” inicijative Otvoreni Balkan, ali nije hteo da kaže zbog čega i dodao: “U nekim trenucima je bolje da budem gospodar neizgovorenih reči”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x