Vučić o sastanku sa Makronom: Očekujem da će Francuska podržati Srbiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na sastanku u Parizu izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju njen evropski put i dijalog sa Prištinom.

Posle svečane večere koju mu je Makron priredio i sastanka u četiri oka, Vučić je na Instagramu napisao i da je još jednom zahvalio predsedniku Francuske na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima, od geopolitičkih do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod”, naveo je Vučić.

Dodao je da je Makronu ukazao na neuporedivo bolje ekonomske odnose dve zemlje, ali i da je izneo očekivanje da “mogu još više i bolje” kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči večere i sastanka u četiri oka, Vučić je hvalio Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština “ponešto učinili”, navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

“Došao sam da razgovaram sa vama o svim važnim pitanjima, biću otvoren u četiri oka i neću o tome da govorim pred kamerama, ali nešto moram da kažem pred kamerama jer ste, poštovani gospodine predsedniče i dragi prijatelju, rekli da su obe strane ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa”, rekao je Vučić pred Makronom.

Vučić je kazao i da je Francuska “uvek bila najbliža” Srbiji u Evropi i da je Beograd “na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu”.

“I danas kada imamo muku neku, ja sam uvek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem. U Evropi su retki lideri koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih. Vi ste uvek želeli da čujete naše mišljenje, makar mislili sasvim suprotno, i beskrajno vam hvala na tome”, kazao je Vučić.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija ne treba da sumnja u nameru Evrope da je “primi pod svoje okrilje”, ali je i ukazao da je važno da Srbija “nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađivanjem stavova sa evropskim”.

Naveo je da će Pariz “učiniti sve” da budu ispunjene obaveze preuzete Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, ali je rekao i da je važno da svi učesnici napada na kosovsku policiju u selu Banjska budu privedeni pravdi.

Pre susreta sa Makronom, Vučić je objavio da je razgovarao sa predsednikom Senata parlamenta Francuske Žerarom Laršeom o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evrointegracijama, regionalnim i globalnim pitanjima.

Ranije u ponedeljak, predstavnici Srbije i Elektroprivrede Francuske potpisali su u Parizu Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Elektroprivredom Francuske u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Posle potpisivanja Memoranduma, Vučić je rekao da bi se Srbija u snabdevanju strujom “spasila” ako bi do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor.

Vučić je u Pariz stigao u nedelju uveče, a u ponedeljak ujutru je ispred Palate invalida položio venac na spomen-ploču “Vernost za vernost”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x