YUMIS-u je ovo jubilarna 30. godina rada

Vučić obišao fabriku Yumis: Uspešne domaće firme su blago Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras proizvodne pogone prehrambene industrije Yumis u Nišu kojoj je ovo jublarna godina proizvodnje. Ovom prilikom predsednik je kazao da su uspešne domaće firme blago Srbije i da uvek mogu da računaju na pomoć države.

Yumis ovog decembra beleži treću deceniju uspešnog rada, danas može da se pohvali brojem proizvoda koji su dostigli broj od 250, sa ukupno isto toliko radnika u čitavoj Srbiji.

Ova niška fabrika izvoz u čak 30 zemalja sveta pored Amerike, ono što se beleži u poslednje vreme je porast izvoza za Afriku. Vučić je kazao da će Srbija sa najmanje dve ili tri zemlje da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini i dodao da bi to moglo da se potpiše sa Ganom i Angolom, tu Yumis vidi svoju šansu..

Supe , začin i čaj su vodeći proizvodi ove fabrike.  Čajevi su potpuno srpski proizvod dok za druge proizvode je potrebno uvesti neke od sirovina, kao što je kukuruz kokičar koji se uvozi iz Rusije, pojasnili su tehnolozi fabrike.

“Ukoliko ikad budemo mogli, kao država ćemo da pomognemo na bilo koji način domaćim firmama. Oni su naše blago. Nama su strani investitori važni jer zapošljavaju ljude i doprinose BDP-u zemlje, dok naši investitori ne iznose profit napolje”, kazao je Vučić tokom obilaska.

Foto: Srbija Vesti

Kroz samo jednu mašinu za mešanje godišnje prođe i do 2000 tona začina, kažu tehnolozi ove uspešne niške fabrike.

“Mesečno se potroši 6 miliona čajeva, a kad su supe u pitanju taj broj je na 2 miliona supa. Povećajte porez na dobit kad iz profita imate ulaganje u proizvodnju, tu može i nešto da se koriguje. Zašto nema stimulansa za izvoznike”, pitao je Mile Kocić, predsednik kompanije predsednika Vučića.

Kocić je imao priliku da predsedniku Vučiću postavi neka pitanja vezana za bolje poslovanje srpskih proizvođača i predloži neke mere koje mogu u mnogome da pomognu privrednicima.

Sa Vučićem su tu fabriku obišli ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministarka privrede Anđelka Atanasković. Predsednik je zamolio ministra Nedomovića da pomogne tehnolozima ove fabrike da nabavljaju jeftinije sirovine u Srbiji, kako bi manje uvozili.

Foto: Niške Vesti

“Ova fabrika može da zapošljava i 500 ljudi mi moramo kao država da ih povežemo sa drugim državama. Ako oni već izvoze u 30 država mora da su napravili dobre proizvode”, rekao je Vučić.

Yumisov EKOČIN se izvozi u Afriku, upravo za ovaj proizvod predsednik Vučić je rekao da mu se sviđa i više od vegete.

“Nisam probao bolju supu, sviđa mi se ova supa sa vrganjima”, uz osmeh je rekao Vučić degustirajući Yumis-ove proizvode.

Foto: Niške Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x