Vučić: Očekivano težak sastanak sa Kurtijem

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Brisel, 27.02.2023. - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Zozep Borel, specijalni predstavnik EU Miroslava Lajcak, predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijer Kosova Aljbin Kurti, foto: BetaPhoto/European Council/Alexandros Michailidis
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima težak sastanak u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

“Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje”, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa sastanka koji je još u toku.

Na sastanku učestvuju i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na početku sastanka sa liderima Beograda i Prištine, Borel je na Instagramu napisao da je “na dnevnom redu Predlog EU o normalizaciji odnosa” i da se nada “konstruktivnom pristupu dve strane”.

Trilateralni sastanak je počeo nešto pre 18.00. Borel i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Posle sastanka sa Borelom i Lajčakom, Vučić je na Instagramu zahvalio “svima koji imaju poverenje u državno rukovodstvo” i veruju da će uraditi ono što je najbolje za zemlju.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je ranije na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija “nije poslednji sastanak”.

“Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu”, kazao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi “ono što je najbolje” za Srbiju.

“Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u ’90-te. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to”, kazao je Vučić u video poruci.

Serbian President Aleksandar Vucic, left, and Kosovo’s Prime Minister Albin Kurti, right, meet with European Union foreign policy chief Josep Borrell, second left, in Brussels, Monday, Feb. 27, 2023. The leaders of Serbia and Kosovo are holding talks Monday on European Union proposals aimed at ending a long series of political crises and setting the two on the path to better relations and ultimately mutual recognition. (AP Photo/Virginia Mayo)

Dopunjena vest

Posle dvočasovnog zajedničkog sastanka sa Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je novinarima rekao da “veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu”.

“Trebalo bi da se vidimo 18. marta u Severnoj Makedoniji, tada će Borel biti u poseti regionu, a do tada ćemo razgovarati sa Lajčakom o stvarima za implementaciju. U saopštenju EU će biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ja sam insitirao na Zajednici srpskih opština. Kurti nije bio spreman to da prihvati sada, a da li će biti spreman u budućnosti videćemo”, kazao je Vučić.

Izrazio je nadu da je moguće da dve strane “postižu nekakve kompromise”, ali je dodao da se “plaši da mogu da ostanu zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno”.

“Od svih velikih priča, ništa posebno, ali je dobro i važno da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze koji bi ugrožavali bezbednost ljudi na terenu i nadam se da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom prethodnih dogovora”, dodao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x