Vučić: Penzionerske kartice za popust u kupovini od oktobra, penzije će da prate plate

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će penzioneri verovatno od oktobra ove godine moći da koriste kartice za popuste u kupovini i plaćanju usluga.

On je na obeležavanju 100 godina penzijskog sistema u Srbiji rekao da će od marta penzioneri moći da se prijavljuju za te kartice.

“Kartice će obezbeđivati popuste na ukupnu kupovinu u prodavnicama, na plaćanje  određenih usluga, letovanja, zimovanja. To će biti dodatna ušteda za sve penzionere”, kazao je Vučić.

Kako je objasnio, uskoro će početi razgovori o tome koje trgovine, službe i kompanije će prihvatati te kartice.

Vučić je istakao da će rast penzija da prati rast plata, što do sada nije bio slučaj, kao i da će slediti još veća povećanja penzionerskih primanja, za šta su garancija stabilne javne finansije.

“Radiće se i na prevenciji bolesti starijih, pa će u gradovima i opštinama biti postavljeni punktovi za dijagnostičke preglede i besplatno određivanje terapije”, rekao je Vučić.

Zahvalio je penzionerima što su imali razumevanje kad su 2014. godine smanjene penzije zbog reforme finansijskog sistema.

“Hvala vam što ste razumeli sve državne probleme, što niste ustali da razorite ovu zemlju, što se niste bunili kada su penzije smanjene. Znali ste kako se bolest leči. To su ljudi koji su uvek nepogrešivo na strani države, za razliku od nas ostalih, koji bismo hleba preko pogače. Oni imaju iskustva da prevare ne prolaze i da samo radom možemo ostvariti boljitak”, rekao je Vučić.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za Bizmarkov model u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

Skupu u Palati Srbija prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x