Vučić: Priština će 15. decembra predati zahtev za članstvo u EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, što je, kako je naglasio, “direktno rušenje” Vašingtonskog sporazuma.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo – Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države.

On je rekao da Kosovo nije priznalo “više od pola sveta” i dodao da će šef srpske diplomaije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić uskoro saopštiti koje su sve zemlje do sada povukle priznanje nezavisnog Kosova.

Takodje je rekao da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen dok je “nosio hleb” svojoj porodici, jer živi u zgradi u kojoj je sedište izborne komisije.

Pantić, koji je sa ostalim kolegama Srbima 5. novembra napustio kosovsku policiju, uhapšen je kada se sa suprugom iz Raške vraćao na Kosovo i Metohiju, i priveden je u bazu kosovske policije u blizini prelaza Jarinje.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je Pantić priveden jer je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu Kosova, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci.

Vučić je povodom hapšenja Pantića rekao da je 2022. godina “rekordna” po broju etnički motivisaniih napada.

“Tokom 2021. godine bilo ih je 128, a do 8. decembra 131 više. Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampion u kreiranju napada i incidenata u kojima su Srbi hapšeni”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbiji tek predstoji pravna borba protiv zahteva Prištine, a najavio je da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17. decembra, kada bi predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela trebalo da budu u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x