Vučić: Radićemo na povlačenju priznanja Kosova, sednica SNB u roku od 36 sati

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da će se Beograd boriti za dalja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova posle najave Prištine da će podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Posle neformalne večere zapadnobalkanskih lidera sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, Vučić je novinarima rekao da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala potvrdila na sastanku da će Kosovo sutra aplicirati za članstvo u Savetu Evrope.

“U narednih 36 sati zakazaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo i da se suprotstavljamo svemu tome. Ako neko misli da pritiscima može da slomi Srbiju, to neće ići tako lako kako su zamislili”, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je na večeri rekao da je apliciranje Kosova za članstvo u Savetu Evrope “ne samo kršenje međunarodnog prava nego i normi iz pojedinih sporazuma”, od Rezolucije SB UN 1244 do vašingtonskog sporazuma.

“Ali oni neće odustati od toga. Gervala je rekla da je Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio da su nezavisna država”, dodao je.

Vučić je rekao da su mu svi evropski zvaničnici sa kojima je razgovarao ponovili da Srbija treba da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

“Ako Srbija dođe u situaciju da bukvalno ne može da preživi, u Srbiji niko ne treba da brine, donećemo odluku da Srbija može da živi, da Srbija ne vodi ratove i da nikoga ne ugrožavamo. Ali sve dok budem mogao da se borim za vitalne nacionalne interese, to ću nastaviti da radim”, kazao je.

Povodom mogućnosti da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, Vučić je rekao da Srbija “ukrajinskim prijateljima želi sve najbolje”, ali da takva odluka ne bi bila u skladu sa principima.

“Što se principa tiče, na koju god stranu sveta da pogledate, videćete da postoji samo jedan princip, a to je da nema principa. Principa se drži samo Srbija, a šta god da ih pitate, recimo o teritorijalnom integritetu Srbije jer se pozivaju na teritorijalni integritet Ukrajine, onda naiđete na zid, kažu to su druga vremena, to je bilo sprečavanje genocida”, kazao je.

Naveo je da je na neformalnoj večeri vođen “korektan razgovor” i dodao da “ima mnogo nedoumica” i da će “jun biti zanimljiv” jer će Francuzi organizovati veliki samit EU 23. juna.

“Biće veoma zanimljivo oko odluka koje će biti donete. Kako ćete da objasnite Skoplju ako za njih nema pozitivne odluke, a ima za neke o kojima se do juče nije ni razmišljalo”, rekao je Vučić.

On je kazao da se Srbija suočava sa brojnim problemima, od kojih je izdvojio pitanje nabavke nafte i gasa.

“Mi naftu nabavljamo gotovo isključivo preko Jadranskog naftovoda, a što se tiče gasa, izgradili smo gasovod od Zaječara do severa Srbije, povezali se sa Bugarskom od koje preuzimamo ruski gas, 100 odsto gasa koji dobijamo je ruski gas. Za nas je mnogo komplikovano i skuplje ako bismo išli preko Krka ili Mađarske, ali ne isključujem tu mogućnost”, dodao je.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x