Vučić: Realna politika ne počiva na mitovima, Ujedinjeni neće glasati za Vučićev izveštaj o Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u vezi sa Kosovom i Metohijom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

On je predstavljajući izveštaj o pregovorima Prištine i Beograda Skupštini Srbije, rekao da na Kosovu i Metohiji, na prostoru koji je srpski i albanski, treba pronaći život za Srbe i ništa manje života za Albance i da se taj težak zadatak mora završiti da bi Srbi “opstali kao država i kao narod”.

“Sve drugo vodi nas ka još jednom povlačenju i gubitku i novoj dozi pustih snova koje niko nikad neće moći da ostvari”, rekao je Vučić na početku predstavljanja “Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini”, koji se odnosi na period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagođeni razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celog naroda i da bez njih ne bi opstali.

“Moramo da izbegnemo sunovrate i opasnosti koje neretko nismo uspevali da izbegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je važno u politici ponuditi ono što je realno i moguće jer od dodovoravanja narodu važnije je da se uradi ono što može.

“Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ukoliko bismo se služili, gotovo izvesne”, rekao je Vučić u uvodnom obraćanju.

Dodao je da kada je nešto za naciju bolno treba udružiti snage i definisati zajednički cilj zbog kojeg treba prevazići sve razlike i interese, i ocenio da je Skupština Srbije pravo mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije naglasio je da Srbija “nikada” neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

“Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja medjunarodnog prava”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.
—————————————————————————————————

Poslanik u Skupštini Srbije Borko Stefanović izjavio je da poslanička grupa “Ujedinjeni” neće glasati za Izveštaj o pregovorima sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji će u parlamentu predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stefanović, koji je i funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) izjavio je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine da je taj izveštaj “još jedna potvrda da se u Srbiji vodila politika jednog čoveka”, i da nije napravljeno nikakvo jedinstvo ni najširi politički konsenzus.

“Ovaj izveštaj je sakupljen hod po mukama vlasti od deset godina, izveštaj uzmicanja i popuštanja pod pritiscima. Izveštaj ne pokazuje put u budućnost i koliko je koštalo da se lažno uzvikuju pobede”, rekao je Stefanović.

Dodao je da je poslanička grupa “Ujedinjeni” podnela inicjativu Skupštini Srbije “koja daje odgovor na pitanje kuda dalje”, a da je suština tog predloga formiranje posebnog skupštinskog tela, komisije u kojoj bi sve poslaničke grupe imale svoje predstavnike, kao i nevladine organizacije, univerzitet i crkva.

“Naša inicijativa predstavlja poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 (Ujedinjenih nacija) i neophodnost nastavka dijaloga i rešavanje kroz dijalog svih nerešenih pitanja sa Prištinom, osim pitanja priznanja nezavisnosti Kosova”, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima zadatak skupštinske komisije bi bio da za 30 dana “uobliči platformu” za dalje pregovore po kosovskom pitanju.

“To je prilika da se skupština prvi put uključi u pregovački proces i da Srbija dobije najširi konsensuz po ovom pitanju. Mi ćemo predstaviti rešenja, nećemo se baviti golom kritikom i neće da se ovo skupštinsko zasedanje pretvori u međusobno napadanje i cirkus o tome ko je dobro a ko šta loše uradio”, rekao je Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x