Vučić se sastao sa Ramom i Zaevom u Albaniji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Albaniji sa premijerima te zemlje i Severne Makedonije u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Vučić je na Instagramu napisao da sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, vodi “važne razgovore” o daljem povezivanju tri države.

“Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače saradjujemo. Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, koja je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela”, naveo je Vučić.

Foto: Beta

Ranije je najavljeno da će dvodnevni samit u okviru inicijative Otvoreni Balkan početi večaras u Elbasanu, neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri koju će Rama prirediti za Vučića i Zaeva.

Zvaničan deo samita biće održan sutra u Tirani. Najavljeno je potpisivanje više trilateralnih i bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji rezultat, izmedju ostalog, treba da bude zajedničko tržište rada.

Uoči samita u Tirani, Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan, ističući da to nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

Regionalna inicijativa čije su članice Srbija, Albanija i Sevrena Makedonija pokrenuta je 2019. pod neformalnim imenom mini-Šengen, a krajem jula ove godine promenila je ime u Otvoreni Balkan, na sastanku Rame, Zaeva i Vučića u Skoplju.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Rama: U Beogradu je policija hapsila one koji su palili albanske zastave

Albanski premijer Edi Rama reagovao je na pokušaj paljenja zastave Srbije tokom današnjeg protesta u Tirani, istakavši da su tokom njegove posete Beogradu na trgovima bile albanske zastave i da je policija uhapsila one koji su ih palili.

Komentarišući pokušaj paljenja zastave Srbije na protestu povodom samita inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju, Rama je naveo da je “istina da je onog dana kada je posetio Beograd, glavni grad Srbije bio pun albanskih zastava” i da je “huligane koji su zapalili zastavu uhapsila policija”.

Foto: Beta; Edi Rama

“Istina je da u Beogradu govorim albanski i branim interese svih Albanaca i naravno Albanije, istina je da sam u Beogradu na albanskom tražio priznanje Kosova od Srbije, baš u predsedničkoj palati, i tada ste me učinili herojem, ali ja tada nisam bio heroj i nisam izdajica sada, bio sam jednostavno premijer Albanije”, napisao je Rama na Fejsbuku.

Povodom kritika na račun inicijative Otvoreni Balkan, Rama je rekao da je ona ne samo budućnost dece regiona, već da ima i strateški interes za državu i ceo albanski narod.

Više stotina gradjana demonstriralo je danas u Tirani, na poziv bivšeg albanskog predsednika i premijera Saljija Beriše.

Albanski mediji su preneli da je grupa demonstranata zapalila srpsku zastavu i da je bilo pokušaja skidanja više zastava Srbije, okačenih u Tirani u znak dobrodošlice.

Na protestu koji je trajao oko dva sata, Beriša je inicijativu Otvoreni Balkan opisao kao projekat Beograda koji ima za cilj srpsku hegemoniju u regionu, optuživši Vučića i Ramu da nastoje da unište nezavisnost Kosova.

Bandere na kojima se nalaze kamere, vlasti su namazale mašću kako demonstranti ne bi mogli da se popnu do njih.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x