Vučić: Srbija će brinuti o svom narodu, ma gde živeo, mada nije uvek bila fer

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ovči, na svečanosti uručivanja ključeva 250 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske da “Srbija nikad neće zaboraviti svoj narod i uvek će biti uz njega ma gde živeo”.

“Srbija se nije uvek ponašala fer prema svom narodu i nije ispunjavala sva očekivanja našeg narod zapadno od Drine i Dunava, ali uvek je bila jedino mesto i ljubav našem tamošem narodu”, rekao je Vučić.

On je naveo da je izreka iz područja odakle njegov otac potiče, u Bosni, da “nikad mi u Srbiji nećemo razumeti šta im Srbija znači”, podsetivši i da je njegova otac bio izbeglica, i da je našao dom u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima, u Srbiji je još 8.860 izbeglica iz stradanja devedestih godina, napominjući da bi za sve njih trebalo obezbediti krov nad glavom do 2028 godine.

On je više puta zahvalio Evropskoj uniji (EU) što je dala, kao donator, veliki deo sredstava za ovaj program zbrinjavanja izbeglih, napominjući da se nekad ne slažu, uz ocenu da Srbija vodi samostalnu, slobodarsku politiku.

Izbeglica iz Hrvatske Rajka Kesić, odakle je otišala u vreme “Oluje” 1995. je zahvalila “što nisu zaboravljeni i što se vodi briga o njima”, istakavši da su napokon dobili krov nag glavom.

Šef delegacije EUu Srbiji Emanuele Žofre izjavio je da je regionalni stambeni program osnovan kao regionalna inicijativa četiri zemlje bivše Jugoslavije, sa ciljem da pomogne najugroženijim izbeglicama i raseljenim licima.

“Ovaj program jača regionalnu i socijalnu koheziju i pruža mogućosti za privredni rad, ali i podseća na važnost regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i prednosti mira i stabilnosti u regionu”, rekao je on.

Dodao je da je EU najveći donator, sa 80 odsto udela u bužetu ovog programa.

Žofre je naglasio i da će do kraja programa 7.442 porodice dobiti novi dom.

“Sve zgrade su energetski efikasne, a stanovi koriste geotermalne pumpe za centralno grejanje. Ima stanova koje su prilagođeni osobama sa invaliditetom”, rekao je ambasador EU.

Poželeo je sreću svima koji će danas dobiti novi dom.

“Od danas ćete imati vaš krov nad glavom i nadam se da će vam novi domovi pružiti toplinu i bezbednost koju zaslužujete. Siguran sam da ćete u novim domovima stvarati nova, srećna sećanja za vas i vašu decu”, rekao je Žofre.

Kako je navedeno, Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Кipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x