Vučić u Pekingu: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom stupa na snagu do juna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu, na početku posete Kini, da će sporazum dve zemlje o o slobodnoj trgovini stupiti na snagu do maja ili juna naredne godine i ukazao na njegov veliki značaj za srpsku privredu.

Vučić, koji u Kini predvodi brojnu srpsku delegaciju, rekao je srpskim medijima da će taj sporazum, koji će sutra biti potpisan u prisustvu predsednika Kine Si Đinpinga, obuhvatiti 10.412 proizvoda sa srpske strane i 8.930 sa kineske.

“Potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom, u roku od 90 dana, i sporazum će do maja ili juna stupiti na snagu. To bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine, koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu i breskvu, kao ni na sojino ulje, koje je danas jedan od najprodavanijih srpskih proizvoda”, kazao je Vučić.

Vučić, koji će u Kini učestvovati na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i put”, dodao je da sporazum znači da neće biti carine ni na smrznutu malinu, ni na pivo, vodu, kiselu vodu i gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode.

“Vino će za pet godina biti u potpunosti bez carina, koja će postepeno biti smanjivana po 20 odsto u narednih pet godina. Posle pet godina počeće bescarinski izvoz srpskih vina u Kinu i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na kineskom tržištu. Carina na rakiju će biti ukinuta za deset godina, tako što će svake godine biti niža za po 10 odsto”, naveo je Vučić.

Naveo je da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom “velika stvar koja će pomoći Srbiji da uvozi sirovine po značajno nižim carinama” i ukazao da je to “posebno važno za srpske čeličane i rudnike”.

Vučić je rekao da su politički odnosi Srbije sa Kinom “izuzetni zahvaljujujući predsedniku Siju”, i ukazao da železara u Smederevu postoji samo zahvaljujući šefu kineske države.

“Železara u Smederevu je danas najveći izvoznik u Srbiji, zajedno sa kompanijom Ziđin, takođe kineskom. Da ne pričam o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, koja je podrazumevajuća u Kini, kao što mi podržavamo politiku jedne Kine”, rekao je Vučić.

On je kazao da će sutra imati bilateralni sastanak sa Sijem, koga je opisao kao “najznačajnijieg političkog mislioca savremene Kine” i najavio da će njih dvojica prisustvovati potpisivanju više bilateralnih sporazuma.

Istakao je da je trgovinska razmena Srbije i Kine u poslednjih deset godina povećana “185 puta, a ne 185 odsto”.

U Kini sa Vučićem su i brojni ministri u Vladi Srbije – Ivica Dačić, Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Siniša Mali, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Maja Gojković, Jelena Tanasković i Mihailo Jovanović, kao i direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić.

Oni će učestvovati na Forumu “Pojas i put”, na čijim će marginama Vučić imati susrete sa brojnim zvaničnicima zemalja učesnica. Na Forumu se očekuje učešće zvaničnika iz 130 zemalja, među kojima su i predsednici Rusije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić se danas osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine, ponovivši da je važno da se on vodi, iako ga kosovski premijer Aljbin Kurti “ne želi”.

“Važno je da vodimo dijalog, iako znamo da od toga nema ništa, jer Kurti nikada nije želeo dijalog. Mi želimo dijalog, mi želimo formiranje Zajednice srpskih opština i sprovođenje onoga što smo dogovorili, pre svega Briselskog sporazuma. Plašim se da nemamo sagovornika za to, ali je i najgori razgovor bolji od toga da razgovora nema”, naveo je Vučić.

Upitan da prokomentariše navode pojedinih medija da “maltretira” kosovske Srbe, Vučić je rekao da je najpre bio za to da oni učestvuju na izborima na severu Kosova, ali da oni nisu bili za to.

“A onda sam rekao da podržavam svaku njihovu odluku. I uvek ću podržati svaku odluku Srba sa Kosova, čak i kada ona nije ni u njihovom, ni u našem ukupnom interesu. Morate uz te ljude da budete i kada je teško i kada je lako”, rekao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x