Vučić: Ubijeno troje Srba sa Kosova i Metohije, dvoje teško ranjeno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 8.09.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se javnosti, danas u Predsednistvu u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, prema saznanjima države, u selu Banjska ubijeno troje Srba sa Kosova i Metohije, a da je dvoje teško ranjeno.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da su dvojica Srba ubijena snajperom sa velike udaljenosti, kao i da “postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo”.

Prema njegovim rečima, Srbija poseduje tonski snimak da albanska policija “nije želela da ukaže pomoć” osobi za koju je pitanje da li će preživeti.

Komentarišući to što su Srbi otišli u manastir Banjska, kazao je da je razlog za to jer su imali “dvojicu povređenih mladića kojima je bila potrebna pomoć”.

“Ni na koji način crkva nije bila umešana”, naglasio je Vučić.

Odbacio je navode da je korišćeno vozilo Žandarmerije, da su umešani srpska vojska ili policija, da su u sukobu učestvovali Pavle Bihali, Radomir Počuča, pripadnici Obraza, ali i da su vernici i sveštenstvo u manastiru držani kao taoci.

“Samo je bilo bitno da se ubistvo albanskog policajca svali na Beograd, da bi pokazali da imaju svako pravo da maltretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji”, rekao je on.

Vučić je naglasio i da ni na koji način ne želi da opravda ubistvo albanskog policajca.

Predsednik Srbije je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je “jedini krivac za sve što se dešava na Kosovu i Metohiji”.

“Njegova je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO i nijednu drugu želju nema. To je jedino što radi sve vreme”, kazao je Vučić.

21. 04. Sukob odgovara samo Albancima i onima koji ih podržavaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je današnji sukob u Banjskoj odgovarao samo Albancima i onima koji ih podržavaju u, kako je rekao, “protivpravnom i antisrpskom delovanju”.

“I ovo nije epilog. Plašim se da će biti i lošije. Nisam slučajno rekao da ćemo donositi odluke u danima pred nama”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje šta misli o predlozima da kontrolu nad severom Kosova preuzmu međunarodne snage, Vučić je rekao da bi svakako bilo bolje da na severu nema Kosovske policije.

“Ali nisu hteli da me slušaju i sada su oni, tobože, najvažniji faktor. I to je neko namerno izazvao”, rekao je on.

Vučić je indirektno optužio međunarodnu zajednicu da njene snage nisu intervenisale tokom sukoba jer su hteli da Kosovska policija pobije lokalne Srbe koji su u tom sukobu učestvovali.

“To nisu uniforme Vojske Srbije, ni policije Srbije. Uniforme se kupuju svuda na tržištu i nikakav problem ih nije nabaviti. Nikakvog specijalnog oruđa i oružja ovde nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je dodao da će Srbija odluke o tome kako i na koji način će štititi “svoj narod” donositi u narednim danima”, navodeći da te odluke država želi da donese “hladne glave”.

Naveo je da mesecima ukazuje na to da se podiže otpor i pobuna kod naroda i na severu Kosova i Metohije i u drugim krajevima, koji hoće da se organizuju jer Srbija ne može da uđe na Kosovo i Metohiju bez dozvole Kfora.

Prema njegovim rečima, zaštitu na severu Kosova i Metohije trebalo je da obezbedi upravo Kfor, ali nije.

“I barikade kada su postavljene, trebalo je Kfor da ih ukloni, ali nije. Kfor je zadužen za slobodu kretanja, a ne policija iz Prištine i Južne Mitrovice, pa je i zbog toga došlo do sukoba u kojem je stradao albanski policajac”, ocenio je Vučić

Prema njegovim rečima, “licemerje je srednje ime” međunarodne zajednice, koja “sve vreme traži razlog da za bilo šta optuži Srbiju dok ne prizna Kosovo”.

“Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Možete sve da nas pobijet, možete da uradite šta god hoćete… Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije i lažima. A da li smo spremni da razgovaramo – uvek. Ali na priznanje Kosova, formalno i neformalno, zaboravite”, kazao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x