Vučić za FT: Srbija neće slati vojsku na Kosovo i smanjuje prisustvo u njegovoj blizini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Fajnenšel tamjs (Financial Times) da nema nameru da naredi vojsci da uđe na Kosovo, uprkos upozorenjima američkih zvaničnika o neuobičajenom gomilanju srpskih snaga.

U jučerašnjoj izjavi za FT, Vučić je rekao da će povući srpske snage koje su u tom području jer bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za evropske aspiracije Beograda.

“Od kakve bi to koristi bilo za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Da uništimo to za jedan dan? Srbija ne želi rat”, rekao je Vučić.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je u petak da su SAD primetile “neuobičajeno postavljanje napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica” na granici sa Kosovom i nazvao to “veoma destabilizujućim razvojem događaja”.

“Pozivamo Srbiju da povuče te snage sa granice i da doprinese snižavanju temperature i tenzija”, rekao je Kirbi i dodao da su Vučić i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali o načinima za smirivanje situacije.

Povodom nedavnog oružanog sukoba kod mesta Banjska na severu Kosova gde suu poginule najmanje četiri osobe, uključujući jednog kosovskog policajca, Kirbi je rekao da je napad bio “dobro koordiniran i planiran”, dodajući da je “količina oružja pronađena nakon toga ugrozila bezbednost kosovskih zvaničnika i međunarodnog osoblja, uključujući trupe NATO”, prenosi FT.

Vučić je za FT rekao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj srpskih snaga na terenu smanjuje.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, rekao je on.

Vućić je odbacio navode da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju kao “čistu laž” dodajući da Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

U saopštenju kasno sinoć vlada Kosova je rekla da je srpska vojska postavila dodatne snage i opremu u 48 vojnih i policijskih baza u krugu od nekoliko kilometara od granice sa Kosovom.

“Tu je uključeno i postavljanje protivvazdušne i teške artiljerije”, navela je vlada u Prištini dodajući da “te baze služe za podršku mogućoj vojnoj agresiji na Republiku Kosovo”.

Priština je zahtevala da Srbija “odmah povuče sve vojne trupe sa granice i zatvori i demilitarizuje baze koje predstavljaju trajnu pretnju Kosovu”.

FT piše i da je odgovornost za napade preuzeo “Milan Radoičić, srpski politički lider tvrde struje na severu Kosova, rekavši da želi da pruži otpor Kurtijevoj vladi” i da vlasti u Beogradu nisu znale za njegov plan, niti su mu pomagale.

I Vučić i Kurti su poslednjih dana pozvali Kfor, mirovne snage pod vođstvom NATO da pojačaju prisustvo na severu Kosova. NATO je u petak rekao da će to učiniti, uključujući raspoređivanje više stotina dodatnih britanskih vojnika, dodaje FT.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x