Vučićević pred odlazak u zatvor: Ja sam sada višestruko osuđivani kriminalac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Novo jutro printscreen
Podelite vest

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević izjavio je danas da u ponedeljak odlazi na izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne po krivičnoj tužbi novinara Jugoslava Ćosića i ocenio da je on zbog toga sada “višestruko osuđivani kriminalac”.

Vučićević je prvobitno u privatnoj tužbi osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, koja je, nakon što je odbio da je plati, preinačena u zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci.

“Osuđen sam na šest meseci zatvora po krivičnoj tužbi Jugoslava Ćosića za, kako je sud presudio, krivično delo uvrede. Ja tvrdim da je u pitanju klasičan verbalni delikt koji je samo upakovan u formu krivičnog dela uvrede”, rekao je Vučićević novinarima u Pres centru UNS-a.

Ponovio je da će po ulasku u zatvor stupiti u štrajk glađu sve dok se ne ispune njegova dva zahteva i naglasio da ne traži da bude pušten iz zatvora i da poštuje pravosnažnu presudu nadležnog suda.

“Prvi zahtev je da se naloži revizija postupka, ponavljanje postupka, jer tvrdim da smo na suđenju činjenično dokazali da je apsolutno istinito ono što sam gospodinu Ćosiću napisao na Tviteru, a zbog čega sam sada osuđen. Drugi zahtev biće da se pokrene zakonska inicijativa za dekriminalizaciju uvrede”, kazao je Vučićević.

On je ocenio da mora da se napravi razlika između krivičnog i prekršajnog postupka za takve slučajeve, kao i da niko ne sme da ide u zatvor zbog nečega što misli i što je izgovorio.

“Velika je razlika između prekršajne i krivične presude. Ja sam danas, po presudi Jugoslava Ćosića, Žakline Tatalović koja je na skandalozan način postala pravosnažna i (Dragana) Spasića koja je prvostepena, ali će po svemu sudeći i ona postati pravosnažna, ja sam višestruko osuđivani kriminalac”, kazao je on.

Vučićević tvrdi i da je osuda politička, jer on “smeta nekim centrima moći” i jer ga neke sudije “očigledno politički ostrašćeno mrze”. Dodao je da će u Centralni zatvor u Beogradu otići u ponedeljak između 9 i 10 časova i da će pred ulazom u zatvor odgovarati na pitanja novinara.

Njegov dvokat Boris Bogdanović potvrdio je da je Vučićević prvobitno osuđen na novčanu kaznu, ali da je zamenjena zatvorskom jer nije plaćena.

“Iako sudska presuda ne glasi na zatvor, pretnja zatvorom, po sili zakona, postoji i ovde je upravo do toga došlo”, rekao je advokat i dodao da kazna nije plaćena jer je to “principijelno pitanje”.

Bogdanović je naveo i da su podneli ustavnu žalbu Ustavnom sudu, ali da za godinu i po dana nisu dobili nikakav odgovor.

Na komentar novinara televizije N1 da presuda u slučaju novinarke Žakline Tatalović nije zatvorska, Vučićević je kazao da trenutno nije, ali da će biti preinačena i da će “otići i na tu robiju”.

Njegov advokat je dodao i da je presuda po privatnoj tužbi Tatalovićeve postala pravosnažna i da je on dobio drugostepenu presudu, naglašavajući da je ona pravosnažna bez obzira što Vučićeviću nije dostavljen.

Novinar N1 je upitao i da li je cela sitaucija “priprema terena da se zaista uvede verbalni delikt i da se profesionalni novinari koji rade kritički i u skladu sa kodeksom love po ulici”, a da slučaj Vučićevićevog odlaska u zatvor bude opravdanje za to, urednik Informera je odgovorio sa “ne bojte se, nije”.

“Nema ovde nikakvog plana da bilo ko bilo koga ovde od vas progoni i ja nisam deo nikakvog plana”, kazao je Vučićević.

Sam kraj konferencije za novinare obeležila je i rasprava analitičara Ištvana Kaića sa novinarima televizije N1 i lista Danas oko uređivačke politike i načina rada tih redakcija, nakon koje su oni napustili konferenciju za novinare.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić koji je povremeno dobacivao novinarima dok su postavljali pitanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x