Vukadinović: SPS i u novoj vladi ali malo potkresanih krila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Urednik “Nove srpske političke misli”, Đorđe Vukadinović, rekao je da su “gotovo nikakve” šanse da lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić bude novi premijer, te ocenio da će socijalisti biti u vladi ali malo “potkresanih krila”.

On je, u “Utisku nedelje” na TV NovaS, upitan da li postoji ikakva šansa da Dačić bude premijer, ocenio da su šanse za to jako male, “gotovo minimale” ali da su bile male i pre nedeljnih rezultata, preneo je portal Nova.rs.

Po njegovim rečima, Dačić je “pušten da tokom kampanje nastupa sa idejom da će biti premijer jer su glasovi SPS-a bili potrebni da Vučić pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora”.

“S druge strane, primetio sam da kada prođu izbori, bez obzira na rezultate socijalista uvek sledi malo potkresivanje njihovih krila, na šta ih je Vučić i podsetio pre neki dan”, dodao je on.

Vukadinović smatra da su sada socijlisti realno potrebni, jer, kako je naveo, “može Vučić matematički da sastavi novu vladu, ali teško da će je praviti sa 128 poslanika – nema šanse”.

“Mislim da će to biti jako široka vlada koju će on (Vučić) nazvati vladom nacionalnog jedinstva”, smatra Vukadinović.

I profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović smatra da Dačić “vrlo verovatno” neće biti premijer i to iz dva razloga.

“Jedan je ovo nezadovoljstvo Vučića i SNS-a zato što je SPS povratio svojih 100.000 birača na proruskoj retorici u okolnostima kada je Srbija trebalo tako da glasa u UN, a Vučić to nije mogao, uz zadovoljstvo jer bez SPS Vučić ne bi mogao da pobedi tako ubedljivo u prvom krugu”, rekao je on.

Naveo je da je drugi razlog da Dačić ne bude premijer spoljnopolitički, jer, kako je ukazao, “čovek s takvom proruskom retorikom ne može da bude na čelu prozapadne vlade”.

Podsetio je da je Dačić bio potpisnik Briselskog sporazuma, a funkcioner SPS Branko Ružić ministar za evropske integracije i prokomentarisao: “Ne vidim da su oni manji Evropejci od nekih ministara iz SNS”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x