Vukov spomenik će u ponedeljak biti vraćen na postament

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: GoogleStreetView (Zoran Grgic) printscreen

Obnovljena bronzana skulptura Vuka Stefanovića Karadžića u ponedeljak, 26. decembra u 9 časova biće vraćena na postament kod Parka Ćirila i Metodija, poznatog i kao Park kod Vuka u Beogradu, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radovi na sanaciji i restauraciji spomenika počeli su 7. novembra, a izvođeni su u ateljeu Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

“Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri i njihovih veza sa bronzom. Postament spomenika je takođe obnovljen”, dodaje se u saopštenju.

Sanirano je armirano-betonsko jezgro, mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, monitrane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

Ideju o podizanju Spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću pokrenula je Srpska književna zadruga na sednici Glavnog odbora 1920. godine, a izlio ga je vajar Djorđe Jovanović 1932. godine u Pragu.

Spomenik je postavljen 7. novembra 1937. godine na lokaciju na kojoj se nalazi i danas, u okviru obeležavanja 150. godišnjicu Vukovog rođenja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x