Vuković (menadžer EU u Srbiji): Evropa će graditi velike infrastrukturne objekte za gas i struju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Gligo Vuković rekao je da će se na teritoriji EU graditi veliki infrastrukturni objekti, pre svega LNG terminali, gasovodi i prenosni sistemi za električnu energiju, kako bi se prevazišla energetska kriza zbog rata u Ukrajini.

On je, na panel diskusiji “Energetska kriza i tranzicija: Kuda zapravo, idemo”, koju organizuje Međunarodni festival zelene kulture Green fest u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, rekao da će se sve više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije (OIE).

Dodao je da u “ovoj krizi svaka država želi da bude što više nezavisna, a da su OIE ti koji daju energetsku stabilnost i nezavisnost jer svaka zemlja poseduje, makar sunce i vetar”.

Sve to, prema njegovim rečima, traži vremena i velika ulaganja, ali da će “ta cena morati da se prihvati”.

Kratkoročne mere EU, kako je rekao, podrazumevaju da se diversifikuju izvori snabdevanja energijom iz različitih pravaca, energija štedi i da se nabavka energenata, pre svega LNG, prirodnog gasa i vodonika, obavlja preko zajedničke platforme.

Vuković je rekao da se u EU sve veći akcenat stavlja na vodonik, kao jedno od mogućih rešenja, naročito za skladištenje energije, a “uloga prozjumera će biti sve veća i veća”.

“To je deo energetskog rešenja i Gordijevog čvora i u Srbiji”, rekao je Vuković.

Dodao je, da što se tiče regulatorne reforme, da se radi na tome da se pojednostave mehanizmi za dobijanje dozvola za izgradnju energetskih objekata. To se, kako je rekao, “dešava u EU i imaće reperkusije i na Srbiju”.

Konsultant na razvoju OIE projekata u Srbiji Slobodan Perović rekao je da su “agensi koji su doveli do krize zajednički”.

On je rekao da se posledice koje će kriza da ostavi na ekonomiju Srbije u velikoj meri razlikuju i “u funkciji su pripremljenosti energetskog sektora da tu krizu dočeka”.

“Kriza nije tu da prođe za jednu sezonu, došla je da ostane i naredne dve-tri godine dok se ne završe investicije, najveći izazovi će biti u sektoru grejanja i električne energije”, rekao je Perović.

Grin fest će trajati do 25. novembra, a realizuje se sa evropskom klimatskom fondacijom i uz finansijsku i tehničku pomoć EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x