Vulin o povlačenju dozvola, Mihajlović o protestima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Vulin, ministar policije; Foto: http://www.mup.gov.rs
Podelite vest

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će od premijerke Ane Brnabić tražiti “jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler” kako bi podržao eventualnu odluku vlade o povlačenju svih dozvola datih kompaniji Rio Tinto.

Vulin je kazao da će i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti da iznese stav o mogućem povlačenju dozvola za iskopavanje toj kompaniji jer kako je rekao, zna da Vučić “ne prima naređenja ni od siledžija ni od stranaca”.

“Moj glas ne može da se očekuje na osnovu sile koja nam preti već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja. Dok ne dobijem argumente koji se ne zasnivaju na neprijavljenim i nelegalnim protestima, prebijanju mirnih građana koji koriste svoje ustavno pravo i slobodno se kreću, dok mi se ne objasni zašto je grupa siledžija važnija od pravne procedure, neću se izjasniti”, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.ć

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da “deo političara i lažnih ekologa” želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer “znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost”.

Ona je povodom današnjih blokada saobraćaja na poziv ekoloških organizacija ocenila da su “pojedinci zarad ostvarivanja političkih ambicija i ciljeva, spremni da svoj interes stave iznad interesa čitavog društva”.

“Zahtevi da iz zemlje odu sve rudarske kompanije koje su u skladu sa zakonima dobile istražna prava, nemaju veze ni sa ekologijom, niti sa zaštitom životne sredine. Zato i ne žele da razgovaraju o činjenicama niti da se na osnovu činjenica i stava građana donose odluke”, navela je ministarka a preneo njen kabinet.

Optužila je organizatore protesta da “žele da unište investicioni ambijent i ugroze sigurnost poslovanja”, što će se kako je navela, odraziti i na domaće i strane kompanije u Srbiji i uticati na smanjenje životnog standarda građana.

“Interes Srbije nije da se proizvoljno zaustavljaju projekti, već da imamo ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite i unapređenja životne sredine. Ne bori se zdraviju životnu sredinu blokadama, vraćanjem u prošlost i zaustavljanjem razvoja. Oni koji zastupaju takvu politiku ne treba da se kriju iza ekologije, već da sa tom politikom izađu na izbore”, navela je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x