Vulin o statusu kandidata za Ukrajinu i Moldaviju: EU se više ne pretvara, pravila nisu ista za sve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.mup.gov.rs/
Podelite vest

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je Evropska unija “rešila da prestane da se pretvara kako postoje istovetna pravila za sve koji žele prijem u tu organizaciju”, davanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

“Ukrajina je postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda koji se tako pažljivo primenjuju na balkanske zemlje”, naveo je Vulin u saopštenju.

Po njegovim rečima, Ukrajina je “preskočila” nekoliko decenija “pritisaka, ucena i birokratije”, a da nije morala da se bavi borbom protiv korupcije, kriterijumima u oblasti pravosuđa ili ekonomskim reformama.

“A o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine ne treba ni govoriti. Učešće u ratu je bilo dovoljno za početak pregovora, ne smem ni da mislim šta će biti uslov za okončanje postupka prijema. Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu reč, bez obaveze da ratuje”, kazao je Vulin.

Ministar je ocenio da je Srbija 1999. godine mogla da otpočne pregovore, “ako je jedini kriterijum za prijem u članstvo, ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu”.

“Ipak, izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, za brzi pristup u Evropsku uniju mora se sukobiti sa Rusijom”, rekao je Vulin.

On je istakao da, ukoliko bi uslov da Srbija brže napreduje ka EU bio da zarati sa nekim, “onda neka hvala, nije toga vredno”.

“Ukrajini želim svaku sreću, a Severnoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u Evropsku uniju”, izjavio je Vulin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x