Vulin: Odluku o ostavci doneo sam samostalno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Srbije
Podelite vest

Doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio da je od imenovanja na tu funkciju bilo pritisaka da bude smenjen, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odolevao priscima, te da je na kraju odluku o ostavci doneo sam.

On je na televizji Pink rekao da je sa Vučićem razgovarao o svim pritiscima i pretnjama, da mu je Vučić prepustio odluku, a da je on podneo ostavku jer je smatrao da nema pravo “da žrtvuje Srbiju” zbog svog opstanka na funkciji.

Vulin je rekao da se stranci mešaju u unutrašnju politiku Srbije jer prete sankcijama Srbiji ako nastavi da vodi samostalnu politiku.

“Predsednik Vučić i ja ne mislimo isto o svemu, ali da Srbija mora da bude suverena, neutralna i da mora da sačuva dobre odnose sa Rusijom i Kinom i da sačuva Republiku Srpsku, u tome se slažemo. Ja ne menjam svoje stavove, ja sam bio za ‘Srpski svet’ i pre deset godina”, rekao je Vulin i dodao da je oduvek bio evroskeptik i bio protiv Nato pakta.

Odbacio je optužbe da je “ruski čovek”, da nije nosio nikakve podatke Rusiji protiv ruskih opozicionara i da ga to optužuju oni koji “ne izlaze iz američke ambasade”.

Vulin je istakao da godinu dana na toj funkciji nije smeo da nastupa u javnosti, te da će ga “oni koji su tražili njegovu smenu sada čuti”.

Doskorašnji direktor BIA izjavio je na televiziji Pink da iza opozicije stoje “strane ambasade” i da je i njegova ostavka “deo plana” kako bi se umanjila snaga Aleksandra Vučića.

Na pitanje da li BIA prisluškuje opoziciju rekao je da BIA i MUP ne prisluškuju već mogu da zatraže to, ali da tužilaštvo donosi odluku, a dodao je da je “Vučić prisluškivan 12 godina pa je danas najuticajnija ličnost u ovom delu sveta”.

Ipak je izneo kako “on saznaje” da su tekli pregovori u proevropskoj opoziciji i ko se sa kim posvađao oko mandata.

“Iza sve opozicije stoji strani faktor, a finansije kontroliše Dragan Đilas. Ovo je sinhronizovana akcija, od pritisaka da ja podnesem ostavku do napada na Aleksandra Vučića i ove prljave kampanje”, rekao je Vulin.

Vulin je ponavljao da je ponosan što Vučić neće priznati nezavisno Kosovo iako se to od njega traži, da neće prestati da “ustaše naziva ustašama”, da neće ćutati o dešavanjima u Crnoj Gori i da je svestan da “ne olakšava Vučiću” ali “da mogu da ga eliminišu ali ne i promene”.

Vulin je između ostalog izjavio da ako neko misli da Srbija ne može da kako je rekao “završi prostor Kosova” kao Izrael – vara se, ali da to Srbija neće uraditi, jer to nije njena politika, već će pregovarati.

Odbacio je odgovornost za “slučaj Banjska” i pitao gde je bio Kfor, pošto Srbija nema ingerencije na Kosovu.

Očekuje da će biti pitan oko kadrovskog rešenja za svog naslednika na čelu BIA, ali da će o tome odlučiti vlada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x