YIRH Srbija: Pokrenuta kampanja mapiranja murala Ratka Mladića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.yihr.rs
Podelite vest

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Srbija je pokrenula kampanju mapiranja murala i grafita “Da istina više ne kasni” i pozvala građane da joj se priključe tako što će fotografisati grafite, murale, simbole i crteže Ratka Mladića, saopšteno je danas.

U saopštenju je navedeno da kao što se Mladić skrivao od suda koristeći taktiku “istina koja kasni”, tako se sada muralima s njegovim likom krije istina o zločinima za koje je odgovoran.

“Da istina više ne kasni, hajde da zajedno očistimo zidove i obraz naše države”, naveo je YIRH Srbija.

Fotografije je, kako su naveli, potrebno postaviti na Tviter ili Instagram sa lokacijom i heštegom #istinanesmedakasni, #mural, #cistobrazbeograda. Mogu se poslati i na mejl mural@yihr.org, uz informacije o lokaciji i kratak opis – da li je u pitanju zgrada obrazovne ustanove, studentskog doma, kakva je prometnost ulice u kojoj se nalazi grafit, crtež ili mural.

Rok za slanje fotografija je 20. oktobar, dodaje se u saopštenju.

Smatraju da je “neuklanjanje murala posvećenih Mladiću i njihovo prećutno odobravanje od strane vlasti, lice je politike koja slavi i štiti zločince”.

Naveli su i da je “politika negiranja zločina i slavljenja zločinaca napravila od Mladića heroja”.

“Kao heroj slavi se i brani osoba koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u više opština u Bosni i Hercegovini”, naveo je YIRH Srbija.

Naveli su i da “simboli, murali, grafiti i stensili koji veličaju ratne zločine i ratne zločince ne bi trebalo da budu prisutni u javnom prostoru”, te ukazali da bi institucije trebalo da ih uklone.

YIRH je podsetila da je pozivao predstavnike institucija Srbije, da u skladu sa zakonom i zahtevom stanara, nalože uklanjanje murala posvećenih Mladiću i drugih crteža, simbola i murala posvećenih ratnim zločincima.

Naveli su da su “tog trenutka natpisi koji slave ratne zločince preplavili” Beograd i druge gradove u Srbiji i regionu.

“Kako više od godinu dana institucije nisu reagovale, odlučili smo da se obratimo građanima da nam se pridružite u akciji mapiranja murala, crteža, simbola i grafita koji slave lik i delo Mladića”, dodao je YIRH.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x