Za projekat unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Podelite vest

Za projekat unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji prijavila se 151 lokalna samouprava u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

“Ministarstvo rudarstva i energetike je početkom februara raspisalo novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti, na koji se prijavila 151 jedinica lokalne samouprave. Obezbedili smo dve milijarde dinara subvencija za građane i očekujemo da ćemo tim sredstvima sprovesti energetsku sanaciju u više od 20.000 domaćinstava”, kazao je Macura za TV Vesti, objavilo je ministarstvo.

On je istakao da se zamenom stolarije, izolacije, krovova i sistema grejanja umanjuje potrošnju energije, poboljšava kvalitet vazduha u urbanim sredinama i unapređuje kvalitet grejanja i uslova života u domaćinstvima.

Podsetio je da Srbija godišnje troši 40 odsto energije više od zemalja u regionu “koja se baca kroz dotrajalu stolariju i neizlovane kuće, zbog čega je država odlučila da pruži finansijsku pomoć kako bi unapredila energetsku bezbednost i građanima omogućila smanjenje nepotrebnih troškova”.

“Procene su da ćemo realizacijom novog javnog poziva ostvariti uštede na godišnjem nivou jednake proizvodnji energije gradske toplane u Nišu. Кada su uštede računa u pitanju, oni će u proseku biti niži za 20 do 30 odsto, što je veoma značajno”, rekao je Macura.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo zloupotreba, a izvođači radova su efikasno sarađivali sa opštinama i gradovima.

On je podsetio da je Svetska banka pre dva dana odobrila zajam u vrednosti od 50 miliona dolara za podršku povećanju energetske efikasnosti u Srbiji i da će time biti obuhvaćeno 80.000 domaćinstava u Srbiji sa težištem na ona koja su socijalno ugrožena.

“Svetska banka je prva međunarodna finansijska institucija koja je zvanično podržala naš program energetske efikasnosti. S obzirom na to da se socijalno ugrožena domaćinstva najčešće greju na čvrsta goriva, obezbedićemo im bespovratna sredstva za zamenu sistema grejanja i prelazak sa uglja na ekološki prihvatljiva rešenja”, rekao je Macura.

Naveo je da će se na taj način dodatno doprineti kvalitetu životne sredine, s obzirom na to da će se smanjiti broj individualnih ložišta.

“Ove godine smo obezbedili više od 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, imamo radove u velikom broju vrtića i škola, ali smo omogućili i olakšice za devastirane opštine koje u javnom pozivu mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava, dok će Ministarstvo obezbediti 70 odsto”, zaključio je Macura, saopštilo je ministarstvo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x