Za šest meseci prosečna penzija u Srbiji iznosiće 390 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali obišao je Klub za stare na Novom Beogradu, gde je sa najstarijim sugrađanima razgovarao o povećanju penzija u narednom periodu, kao i o drugim ekonomskim merama namenjenim povećanju životnog standarda građana Srbije.ž

Mali je ukazao na to da se veoma ozbiljno vodi ekonomska politika koja je usmerena ka podizanju životnog standarda građana i da je zbog toga doneta odluka da se od oktobra ide sa dodatnim povećanjem penzija za 5,5 odsto, a onda za još najmanje 14,5 odsto od januara naredne godine.

On je objasnio da, ako se pogledaju povećanja penzija u prošloj i ovoj godini, plus dva predstojeća povećanja, dolazimo do toga da će penzije u navedenom periodu biti povećane za čak 55,8 odsto kumulativno i za samo šest meseci prosečna penzija u Srbiji iznosiće 390 evra.

Potpredsednik Vlade je istakao i da se Srbija, uprkos ogromnoj krizi u svetu, drži bolje od ostalih, a novac koji se uštedi i zaradi ulaže se u izgradnju mostova, puteva, škola, bolnica…

Ali sve što radimo, najviše je usmereno ka rastu penzija i plata, i u potpunosti nam je u planu da do kraja mandata ove vlade, dakle do 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra. Obećanja koja dajemo i ispunjavamo, dodao je on.

Mali je, govoreći o ekonomskim rezultatima naše zemlje, rekao da je za prvih pet meseci ove godine planiran deficit od 120 milijardi dinara, ali da je manjak na kraju bio 35 milijardi dinara.

Dakle, kako je dodao, uštedeli smo 85 milijardi i to pokazuje ne samo da vodimo računa o svakom dinaru, nego da nam privreda i dalje raste i da postoji pozitivan trend privredne aktivnosti.

15. dana u mesecu, kada dolazi priliv od PDV-a i poreza na dobit, pri čemu je planirano da on bude 49,1 milijardu dinara, a ostvarene su 52 milijarde dinara, što je tri milijarde više, rekao je Mali.

On je dodao da Fond PIO iz meseca u mesec ima veći priliv od doprinosa upravo zbog toga što nam je rekordno visoka zaposlenost, odnosno rekordno niska nezaposlenost.

Prema njegovim rečima, pre samo 11 godina, 2012. godine, mi smo oko 58 odsto fonda za penzije dotirali iz budžeta jer PIO fond nije imao svog novca, a sada se dotira samo 19 odsto.

Potpredsednik Vlade je još jednom zahvalio penzionerima na razumevanju koje su pokazali za svoju državu i za sve teške reforme koje smo morali zajedno da prođemo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x