Za vikend besplatan filmski program “DOK CINEMA MASTERS” u Domu omladine Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

Ovog vikenda u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održan program “DOK CINEMA MASTERS”, koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Ideja ovog programa je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije. Ulaz na projekcije je besplatan.
U subotu, 8. jula sa početkom u 20 časova, biće održana projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu “ZAKLINJEM SE” (86′, 2020, Srbija), za koji su scenario napisali Predrag Milošević i Milutin Petrović. Petrović potpisuje i režiju ovog ostvarenja zajedno sa Nikolom Dragovićem (koji je i montažer filma), a kompozitor muzike je Dobrica Višnjić. Predrag Bambić, direktor fotografije i producent filma, biće gost projekcije i nakon prikazivanja razgovaraće sa publikom, uz moderaciju Jovane Nikolić, producentkinje i autorke ovog programa.

O FILMU: Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti. Film je premijerno prikazan na Beldocsu 2020. godine, a na 68. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 2021. godine osvojio je GRAND PRIX festivala i nagradu za najbolju montažu.

O AUTORIMA: Nikola Dragović diplomirao je filmski i televizijsku montažu na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Pored toga ostvaren je na polju filmske režije i scenaristike. Zanimljivo je da je rođen u Parizu (1968), odrastao u Beogradu, a da je 1989. godine bio istovremeno primljen na FAMU u Pragu, i na Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu. Izabrao je da studira u Zagrebu računajući da je jednostavnije da se preseli iz Beograda u Zagreb, iz jednog u drugi grad u istoj zemlji, nego iz jedne u drugu zemlju. Nedugo zatim, našao se upravo u situaciji koju je želeo da izbegne.

Milutin Petrović diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za svoje filmove dobio je brojne međunarodne i domaće nagrade, među kojima su najvažnije Rainer Werner Fassbinder Prize IFF Mannheim-Heidelberg i Grand prix Festivala autorskog filma. Ima tridesetogodišnje profesionalno iskustvo na filmu, televiziji, u pozorištu i advertajzingu. Pored režije profesionalno se bavi pisanjem scenarija, produkcijom, montažom i muzikom.

U nedelju, 9. jula od 20 časova u sali Amerikana DOB biće prikazano dokumentarno ostvarenje “PISMO OCU” (48′, 2011, Srbija), za koji režiju, scenario i kameru potpisuje Srđan Keča. On će se putem interneta obratiti publici nakon održane projekcije i u razgovoru sa Jovanom Nikolić govoriti o svom delu.O FILMU; “Hej tata, iznenada si umro”, izgovara autor na početku ovog filma, pokušavajući da shvati kako je njegov otac odlučio da završi svoj život. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video vraćaju film u Jugoslaviju sedamdesetih, kada su njegovi roditelji postali ljubavnici. Sad kad oca više nema, tragajući za odgovorima, reditelj je iskopao mnogo više nego što je želeo. Sva pitanja prostro je pred nas u intimnom video pismu ocu, tražeći odgovore koji ne dolaze, u jednom od najemotivnijih dokumentarnih filmova nastalih poslednjih godina na ovim prostorima. Film je premijerno prikazan na IDFA 2011. godine, a proglašen je za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs 2012. godine, kao i za najbolji balkanski dokumentarni film na Dokufestu.

O AUTORU: Reditelj i montažer Srđan Keča (1982) dokumentarističku karijeru započeo je kao polaznik filmskog programa Ateljea Varan Pariz održanog 2005. godine u Beogradu, nakon čega je studirao na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Festivalskoj publici predstavio se najpre filmom “Posle rata” (2006), nakon čega su usledili filmovi “Pismo ocu” (2011), kao dvostruki laureat Beldocsa, zatim “Mirage” (2011), nagrađen na festivalima u Kotbusu, Londonu i Jihlavi. Montažer je i producent filma “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, dobitnika dve nagrade u Berlinu. Godine 2021. premijerno je prikazao film “Muzeje revolucije” na IDFA, a 2022. godine na Hot Docsu. Od 2015. godine predaje dokumentarni film na američkom Univerzitetu Stenford.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x