Zajedno: Jedemo skupo meso pred istek roka – potrebno je uskladiti pravilnike sa EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Stranka Zajedno je danas upozorila da građani Srbije, “oni koji mogu to povremeno da priušte, jedu izuzetno skupo meso”, a uz to je, kako je navedeno, lošijeg kvaliteta nego meso koje domaće klanice i mesare prodaju u zemljama Evropske unije (EU), zbog čega traži od nadležnih usklađivanje domaćih pravilnika o čuvanju mesa sa onima u EU.

“Zahtevamo od državnih organa da se hitno izvrši izmena i usklađivanje pravilnika o čuvanju zamrznutog mesa sa pravilnicima u zemljama Evropske unije. Rok čuvanja mesa u hladnjačama u zemljama EU je, u zavisnosti od vrste mesa, i po nekoliko meseci kraći nego dozvoljeni rok čuvanja mesa u hladnjačama u Srbiji”, poručila je ta stranka.

Tako je “za zamrznuto svinjsko meso u Srbiji rok čuvanja 12 meseci, dok je u zemljama EU devet meseci, pa ono koje se ne proda u izvozu tokom devet meseci, dospeva u naše mesare gde ga građani skupo plaćaju, iako u susednim državama takvo mesto nije ni dozvoljeno za upotrebu”.

“Ministrastvo poljoprivrede krivicu za aktuelno poskupljenje svinjetine svaljuje na afričku kugu, međutim pored rasta cena neko treba da ponudi odgovor i zašto građani Srbije jedu skuplje i lošije meso nego drugi ljudi u Evropi”, ukazala je stranka Zajedno.

Konstatovala je da “ekonomski tigar ni ranijih godina nije mogao baš da se pohvali da je stočarstvo svetla tačka u poljoprivredi”.

“Za lošu situaciju u čitavoj poljoprivredi, isključivo je krivo resorno ministarstvo koje je donosilo pogrešne odluke i pravilnike i sprovodilo pogrešne konkurse više od deset godina”, navela je stranka Zajedno.

Naglasila je da je odgovornost za cene i loš kvalitet mesa koje se prodaje građanima daleko šira, jer smatra da je odgovorna čitava vlast koja će, kaže, “profite sebi bliskih tajkuna staviti ispred zdravlja i dobrobiti građana”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x