Zajedno: Položaj mladih u Srbiji zabrinjavajuć, nezaposlenost najveći problem

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/B_Me
Podelite vest

Povodom današnjeg Međunarodnog dana mladih stranka Zajedno je položaj mladih u Srbiji ocenila kao “jako zabrinjavajuć na svim nivoima” – od ekonomskog do političkog, a nezaposlenost je najveći problem.

“Vreme koje je potrebno da se pronađe posao nakon završenog fakulteta u Srbiji je u proseku duže od dve godine dok je u zemljama EU taj period mnogo kraći”, navela je stranka kao i da su, radi budućeg zapošljavanja, mladi neretko primorani da pristanu i na neplaćenu praksu.

“Potrebno je zaustaviti ovaj trend zloupotrebe mladih i ugledati se na Evropski parlament koji je ove godine u junu izglasao zabranu neplaćenih praksi na tlu Evropske unije”, piše u saopštenju u kojem se ukatuje da “ne iznenađuje podatak da se skoro 50.000 mladih godišnje odseli iz Srbije”.

Ocenili su da su mladi opterećeni svojim problemima i sve udaljeniji od političkog života, a samim tim i od prilike da aktivno učestvuju u donošenju odluka.

“Postojeća institucionalna rešenja nisu u stanju da reše ovo pitanje, te je stoga potrebno doneti nov Zakon o mladima koji će uvesti obavezno izdvajanje iz lokalnih budžeta za omladinsku politiku, ali i unaprediti postojeća omladinska tela na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou”, smatra stranka Zajedno.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x