Zapadni mediji: Tenzije između Kosova i Srbije povećale zabrinutost zbog mogućih nemira

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

POSLE DVODNEVNOG PROTESTA OTVORENE PRODAVNICE NA SEVERU KOSOVA
(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)
Podelite vest

Novo rasplamsavanje tenzija između Kosova i Srbije povećalo je zabrinutost zbog mogućnosti novih nemira na Balkanu u trenutku kada su zapadne zemlje fokusirane na rat u Ukrajini, pišu vodeći zapadni mediji.

“Etnički Srbi u opštinama na severu Kosova koje se graniče sa Srbijom” blokirali su puteve i sukobili se sa policijom uoči primene zakona koji od njih zahteva da zamene srpske registarske tablice kosovskim, piše američki Vašington post.

List ukazuje da je ruska invazija na Ukrajinu doprinela većim tenzijama na Balkanu i navodi ocene analitičara da je ruski “nacionalistički i revizionistički pogled na svet naišao na prijemčivu publiku u toj oblasti, posebno kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, lidera bosanskih Srba Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana”.

Njujork tajms navodi da je spor Kosova i Srbije oko registarskih tablica doveo do protesta i pucnjave u nedelju uveče, i izazvao strahovanja da bi nasilje moglo da eskalira dok su zapadne zemlje fokusirane na rat u Ukrajini.

“Među demonstranatima koji su postavljali barikade, nepoznati naoružani ljudi pucali su na kosovske policajce duž nemirne severne granice sa Srbijom uoči novog zakona koji etničkim Srbima koji žive na Kosovu nalaže da u naredna dva meseca zamene srpske registarske tablice kosovskim”, navodi njujorški list i dodaje da mnogi Srbi na Kosovu i dalje koriste srpske tablice koje vlada u Prištini smatra nelegalnim.

Slični protesti zbog registarskih tablica rasplamsali su se i pre godinu dana, ali posmatrači navode da su tenzije ovog puta veće zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je u fokusu SAD, najvažnijeg saveznika Kosova, kao i Evropske unije, piše Njujork tajms.

List navodi da je Vučić sazvao sastanak visokih bezbednosnih i vojnih zvaničnika Srbije i da je rekao da kosovska vlada pokušava da ga ocrni kao predsednika Rusije Vladimira Putina tako što za nemire okrivljuje bliske odnose Srbije sa Rusijom.

Njujork tajms ukazuje i na izjavu poslanika Vučićeve Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da mu se “čini da će Srbija biti prinuđena da započne denacifikaciju Balkana. List ocenjuje da je Đukanovićeva izjava “zloslutna aluzija na rusko opravdanje invazije na Ukrajinu”.

I Vašington post i Njujork tajms prenose izjavu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, navodeći da je optužila Kosovo da koristi nova pravila u vezi sa tablicama i ličnim dokumentima “kao korak ka proterivanju srpskog stanovništva”.

Agencija Asošiejted pres navodi da su kosovske vlasti odložile “kontroverznu naredbu” o registarskim tablicama i ličnim kartama “kako bi ublažile rastuće etničke tenzije u zemlji”.

“Kosovska vlada je optužila susednu Srbiju da je podstakla nerede kako bi destabilizovala zemlju koja je proglasila nezavisnost 2008. posle intervencije NATO-a kojom je zaustavljen krvavi obračun Srbije sa albanskim separatistima 1999. godine”, piše AP.

Vučić je optužio Kosovo da pokušava da napravi žrtvu od sebe i da “koristi raspoloženje u svetu”, i dodao da premijer Kosova Aljbin Kurti “nastoji da bude viđen na isti način kao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski”, navodi američka agencija.

Agencija navodi da je Vučić posetio Generalštab Vojske Srbije u Beogradu i ocenjuje da se to “tumači kao slabo prikriveno upozorenje da su na stolu sve opcije, uključujući vojnu akciju”.

Na Zapadu postoje strahovi da bi Rusija mogla da iskoristi Srbiju da destabilizuje Balkan i da tako bar malo skrene pažnju sa njenog rata u Ukrajini, dodaje AP.

I Vašington post i AP i Njujork tajms i briselski portal Politiko ukazuju na saopštenje misije predvođene NATO-om na Kosovu (Kfor) da “pažljivo prati napetu situaciju na Kosovu” i da je “spremna da interveniše ako stabilnost ako stabilnost bude ugrožena”.

Agencija Rojters ukazuje da su tenzije između Kosova i Srbije i dalje visoke i da krhki mir na Kosovu održava misija Kfor sa 3.770 vojnika na terenu.

Oko 50.000 Srba na severu 14 godina pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, još koristi registarske tablice i dokumenta izdata od srpskih vlasti, odbijajući da prizna vladu u Prištini i njene institucije, navodi Rojters.

Briselski Politiko navodi da su strahovanja od nestabilnosti na Balkanu porasla pošto su etnički Srbi blokirali puteve i dodaje da su “međunarodni partneri Kosova” pozdravili potez Prištine da odloži primenu novih mera do 1. septembra, što se ocenjuje kao korak usmeren ka smirivanju situacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x